Beyzbol (Çekiç) parmağın tedavisi nasıl uygulanır?
Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024
Sıkça görülen spor yaralanmalarından biri olan ve beyzbol parmağı olarak da adlandırılan çekiç parmak, el parmaklarına gelen sert darbeler veya travmalar sonucunda meydana gelir. Çekiç parmağın belirtileri arasında parmak ucunun düzeltememe, şişme, ağrı, kızarıklık bulunur. Bu yaralanmanın çoğu ameliyat gerektirmeyen bir tedavi ile iyileştirilebilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi edilmezse, çekiç parmak sertleşme, bükülememe gibi sorunlara yol açabilir, özellikle çocuklarda ciddi sıkıntılara neden olabilir. Çocuklarda tedavi edilmeyen çekiç parmak problemi, parmağın normal boyutlarda büyüyememesine ve düzgün gelişememesine yol açabilir.
Beyzbol parmağı nedir? Çekiç parmak nedir?
Çekiç parmak neden olur? Beyzbol parmağı neden olur?
Çekiç parmağın belirtileri nelerdir? Beyzbol parmağının belirtileri nelerdir?
Beyzbol parmağının tanısı nasıl konulur?
Beyzbol (Çekiç) parmağın tedavisi nasıl uygulanır?
Beyzbol (Çekiç) parmağı ile ilgili sık sorulan sorular
Beyzbol parmağı nedir? Çekiç parmak nedir?
Beyzbol parmağı olarak da bilinen çekiç parmak, bir parmağın veya başparmağın uç eklemini düzelten ince tendonun yaralanması sonucu oluşan deformasyonlardır. Bu yaralanma sonucunda tendon, parmak kemiğinden kopabilir veya ayrılabilir. Tendonun ayrılması durumuna avülsiyon kırığı adı verilir. Çekiç parmağı, ağrılı semptomlarla seyreden ve eklem değişikliklerine yol açabilen bir hastalıktır ve sıkça spor yaralanmaları arasında yer alır. El parmaklarının herhangi birini etkileyebilir, ancak çoğu çekiç parmak yaralanması dominant elde meydana gelir. Çekiç parmağı bazen “damla parmak” olarak da adlandırılır.
Çekiç parmak neden olur? Beyzbol parmağı neden olur?
Beyzbol parmağı, yaralanma, uzatılmış bir parmağın sert bir nesneye çarpması veya parmak ucunun bir kapıya sıkışması gibi travmatik etkenler sonucu oluşabilir.
Çekiç parmağın belirtileri nelerdir?
Beyzbol parmağının belirtileri şunlar olabilir:
Şişlik
Morarma
Kırmızılık
Parmak ucunu düzeltememe
Hassasiyet
Tırnağın ayrılması
Tırnak yatağının altında kızarıklık
Genellikle çürük oluşur.
Parmak ucu belirgin şekilde sarkar ve yalnızca diğer elle yukarı itildiğinde düzelir.
Beyzbol parmağının tanısı nasıl konulur?
Genellikle uzman bir doktor tarafından yapılan fiziksel muayeneden sonra, teşhis koymak için genellikle röntgen görüntülemesi istenir ve nadir durumlarda ultrason veya MR gibi ek görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Röntgen, yaralanmanın boyutunu değerlendirmek açısından büyük bir öneme sahiptir. Tendon yırtıldığında distal falanksın bir parçası çekildiyse veya kemikte daha büyük bir kırık varsa, bu tür durumlar röntgen görüntüsünde görülebilir. Ayrıca röntgen ile yaralanmanın eklem kemiklerini etkileyip etkilemediği de belirlenebilir.
Beyzbol (Çekiç) parmağın tedavisi nasıl uygulanır?
Tedavi edilmemiş çekiç parmak yaralanmaları, yaralı parmak ucunun sertleşmesine ve deformasyona neden olabilir. Çoğu çekiç parmak yaralanması cerrahi olmadan tedavi edilebilir, ancak özellikle çocuklarda bu tür yaralanmalar, kemik büyümesini kontrol eden kıkırdak dokuyu da etkileyebileceği için uzman bir doktor tarafından dikkatlice değerlendirilmelidir. Bu şekilde, çocuklar büyüdüklerinde parmaklarında bodurluk veya deformite gibi sorunların önüne geçilebilir.
Beyzbol parmağı olarak da bilinen çekiç parmak hem acil hem de uzun süreli tedavi gerektirebilir. Yaralanma anında ilk yardım olarak bir buz paketi havluyla sarılarak parmak üzerine konur. Yaralanan parmağı göğüs hizasında tutmak şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Gerektiğinde ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Uzun süreli tedavide, parmağın işlevini geri kazanabilmesi için parmak ucunun bir atel içinde tutulması ve tendonun en az altı hafta boyunca atel içinde iyileşmesi gerekir. Eğer bir kemik parçası çıkarıldıysa, uzman doktor kemik parçasının uygun pozisyonunu ve iyileşme sürecini izlemek için splintlemeden bir veya iki hafta sonra röntgen çekebilir. Daha sonra atel en az altı hafta boyunca gece gündüz takılmalıdır. Bu süre zarfında, hem atelin hem de parmağın temizlenmesine izin vermek için atel dikkatlice çıkarılabilir, ancak tekrarlayan yaralanmaları önlemek için yorucu aktivitelerden ve sporlardan kaçınılmalıdır.
Atelin uzun süreli kullanımı cilt tahrişine neden olabilir, bu nedenle uzman doktorun önerilerine uymak önemlidir. Çekiç parmak yaralanması daha karmaşık bir durumsa, eklem iyileşirken eklemi düz tutmak için cerrahi bir müdahale gerekebilir. Ancak bu tür cerrahi seçenekler nadir olarak uygulanır. Büyük bir kırık parçası veya yanlış hizalanan bir eklem varsa ve karmaşık bir yaralanma söz konusuysa ameliyat gerekebilir. Bu durumlarda, yaralanma iyileşirken kemik parçalarını bir arada tutmak için pimler kullanılarak kırık onarılabilir. Cerrahınız bu tip ameliyatlar için cildinizde küçük bir kesi yapabilir veya parmak ucunu düz tutmak için bir iğne veya tel yerleştirebilir.
Beyzbol (Çekiç) parmağı ile ilgili sık sorulan sorular
Çekiç parmak ameliyatı nasıl yapılır?
Çekiç parmağı onarmak için gerçekleştirilen ameliyat, genellikle lokal veya bölgesel anestezi altında yapılır ve gerektiğinde sedasyon uygulanarak hastanın ayakta tedavi edilmesini sağlar. Hasta, normal fonksiyonlarına döndüğünde hastanede kalmaya ihtiyaç duymadan evine dönebilir.
Beyzbol parmağının tam olarak iyileşmesi ne kadar sürer?
Tedavi edilen çekiç parmak rahatsızlığının tamamen iyileşmesi, 8 ila 12 haftalık atel kullanımının ardından dahi üç ila dört ay daha sürebilir.
Beyzbol parmağı tedavisinden sonra fizik tedavi gerekir mi?
En az altı haftalık bir süre ve yeterli iyileşme sonrası, parmağı güçlendirmeye yardımcı olmak için bir esneme ve egzersiz programı oluşturulur. Ayrıca hastaya evde yapabileceği egzersizler de gösterilir.
Beyzbol parmağı kimlerde görülür?
Beyzbol parmağı veya çekiç parmak, en sık beyzbol oyuncularında görülse de basketbol, voleybol, futbol gibi sert topların kullanıldığı sporları yapanlarda da sıkça rastlanan bir yaralanmadır. Ayrıca günlük yaşamda yatak yaparken, parmağa sert bir şey çarparken veya parmak ucu kapıya sıkıştığında da bu durum gelişebilir.
Beyzbol parmağı önlenebilir bir hastalık mıdır?
Sert top kullanılan sporları yaparken veya günlük işler sırasında dikkatli olmak, çekiç parmak yaralanmalarını önlemek için alınabilecek tedbirler arasında bulunur.
Çekiç parmak tedavi edildikten sonra tekrarlar mı?
Beyzbol parmağı gibi bir yaralanma, diğer tüm yaralanmalar gibi, iyileştikten sonra tekrar bir travmaya maruz kalınmadıkça tekrarlanmaz.
Çekiç parmak tedavi edilmezse ne olur?
Çekiç parmak yaralanması tedavi edilmezse, o parmakta sertleşme görülebilir ve parmak bükülemez hale gelebilir veya parmak eklemin yanlış şekilde büküldüğü bir kuğu boynu deformitesi geliştirebilir. Çocuklarda ortaya çıkan çekiç parmak daha fazla kaygı yaratır. Yaralanma kemik büyümesini kontrol eden parmaktaki kıkırdağı etkileyebilir. Çocuklarda çekiç parmak tedavi edilmezse çocuğun parmağı bodurlaşabilir veya düzgün büyümeyebilir. Beyzbol parmağı ağrılı bir hastalık mıdır? Eklemi hareket ettirmeye çalışmak ağrıya neden olabilir ve parmak ucunda ağrı hissedilebilir.