Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Blog Image

Boyun düzleşmesi nedir? nasıl teşhis edilir?

Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024

Boyun düzleşmesi, günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıyla sıkça karşılaşılan bir sorundur ve servikal lordoz düzleşmesi olarak adlandırılır. Kısaca, bu durum boynun normal kıvrımını kaybetmesi anlamına gelir. Boyun düzleşmesini önlemek için yapılabilen çeşitli egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri bulunmaktadır.

Boyun düzleşmesi nedir?
Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?
Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?
Boyun düzleşmesi nasıl teşhis edilir?
Boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesi nedir?

Omurgayı oluşturan 33 omurdan yedisi boyun bölgesindedir. Sağlıklı bir insanın omurgası düz değil, kıvrımlı bir yapıdadır. Bel ve boyun bölgesindeki omurlar hafif oyuklar oluştururken, sırt ve kalça bölgesindeki omurlar ise tümsekler şeklinde sıralanır. Bu oyuklara tıbbi olarak “lordoz”, tümsekler ise “kifoz” olarak adlandırılır. Örneğin, bir kişinin bel kısmı gereğinden daha çukursa bu durum “lordoz”, sırtı ise daha fazla kambur görünüyorsa “kifoz” olarak adlandırılır. Servikal lordoz, boyunun doğal kıvrımını ifade eden bir terimdir. Servikal lordoz düzleşmesinde, bu hafif “C” şeklindeki kıvrım düzelir ve ileri vakalarda ters yönde bir çıkıntı (servikal kifoz) oluşabilir.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın belirtisi kas ağrısıdır. Omurganız anormal bir şekilde kıvrıldığında, kaslarınız farklı yönlerde çekilerek kasılmaya veya spazmlara neden olabilir. Eğer servikal lordozunuz varsa, bu ağrı boynunuzdan omuzlarınıza ve hatta belinize kadar yayılabilir. Boyun düzleşmesi belirtisini kontrol etmek için, düz bir zeminde yatarak boynunuzun eğrisi ile sırtınız arasındaki boşluğu kontrol edebilirsiniz.

Her insanda boyun düzleşmesi belirtileri aynı şekilde görülmeyebilir. Doğal boyun kıvrımını kaybetmek, boyun ağrısı, baş ağrısı ve diğer sorunların olasılığını artırabilir, ancak servikal lordoz düzleşmesi olan herkes bu semptomları yaşamaz. Bazı hastalar belirtiler göstermezken, bazıları ağrı yaşamaz; ancak fiziksel aktiviteler sırasında zorluklarla karşılaşabilir.

Herhangi bir belirgin semptomunuz olmasa bile, anormal boyun eğriliği ihmal edilirse, bir kaza, kayma veya düşme durumunda sakatlanma riskini artırabilir. Omurga sorunu sağlam bir omurga yapısına sahip bir insanı etkilemeyebilirken, kötü bir duruşa sahip bir insanda uzun vadede ciddi hasara yol açabilir.

Eğer aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuza danışmak faydalı olabilir:

Uyuşma
Karıncalanma
Elektrik çarpması hissi
Zayıf mesane kontrolü
Zayıflık
Kas kontrolünde zorluk

Bunlar, bir sinir sıkışması gibi daha ciddi bir durumun belirtileri olabilir.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedenlerinden biri, uzun süre boyunca kötü bir duruşta kalma durumudur, özellikle uyanıkken veya uyurken. Kötü duruş, iş koşulları, sürekli tekrarlanan hareketler veya cep telefonlarına veya bilgisayarlara uzun süre bakma gibi durumlar kaynaklı olabilir. Bununla birlikte, boyun düzleşmesinin diğer olası nedenleri şunlardır:

Dejeneratif disk hastalığı: Yaşlandıkça, omurlar arasındaki diskler dejenere olmaya başlar. Bu durum, omurgadaki disklerin incelmesine ve sıkışmasına neden olabilir. Omurgadaki bu değişiklikler, boynunuzun doğal kıvrımını değiştirebilir ve başınızın ağırlığından dolayı dengesizliğe yol açabilir. Dejeneratif disk hastalığı genellikle yaş ilerledikçe artar.

İyatrojenik bozukluk: İyatrojenik, tıbbi bir prosedürün istenmeyen sonucudur. Boyun düzleşmesi de iyatrojenik olabilir. Omurgadaki basıncı azaltmak için yapılan bir laminektomi operasyonu, servikal lordoz düzleşmesine neden olabilir. Bu komplikasyon genellikle yetişkinlerden çok, bu operasyonu geçiren çocuklarda görülür. İyatrojenik bozukluk, füzyonun yetersiz olduğu başarısız bir servikal omurga füzyon operasyonundan da kaynaklanabilir.

Doğuştan (konjenital) bozukluklar: Konjenital hastalıklar veya doğum kusurları, doğumla ilgili olan rahatsızlıklardır. Servikal kifozu doğuştan olanlarda, genellikle idrar yolları veya böbrekler gibi vücudun diğer bölgelerinde de komplikasyonlar olabilir. Servikal kifoz, konjenital bir kusur olduğunda, omurga anormal şekilde büyür ve omurlar büyüdükçe üçgen bir şekil oluşturur. Bu durum, boyun ve yığılmış omurlara doğal olmayan bir eğri kazandırabilir.

Travma: Travmalar servikal boyun düzleşmelerine ve hatta servikal kifozlara yol açabilir. Bir araba kazası, düşme veya spor yaralanması gibi birçok darbe travmaya neden olabilir. Bu bölgedeki bağlar kırılırsa veya yırtılırsa, omurga öne doğru kıvrılabilir ve omurga boşluğu daralabilir.

Tümörler ve enfeksiyonlar: Bu bölgelerde gelişen tümörler ve enfeksiyonlar, şişlik oluşturarak boyunun doğal kıvrımının bozulmasına neden olabilir.

Boyun düzleşmesi nasıl teşhis edilir?

Boyun düzleşmesi teşhisinde doktorunuz öncelikle tıbbi geçmişinizi alacak ve sizi fiziksel bir muayeneden geçirecektir. Ayrıca, durumu doğrulamak ve tanı koymak için gerekli gördüğü takdirde çeşitli görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Bu testler şunlardır:

Röntgen: Özel X ışınları kullanılarak boynun kemik yapısı ve eğriliği incelenir. Bu görüntüleme tekniği sadece sert dokularda, örneğin kemiklerde etkilidir. Kas veya tendon yapısını incelemek için, yumuşak dokuyu görebilen tetkikler talep edilebilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Kısaca MR olarak bilinen bu tetkikte, radyo dalgaları kullanılarak yumuşak dokular dahil olmak üzere birçok vücut dokusu incelenebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT): Farklı açılardan alınan X ışınları ile vücuttaki dokuların ve organların üç boyutlu şekli oluşturulur.

Boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir?

Belirtilerinize yanlış bir duruş neden oluyorsa, ilaç ve kimyasalların kullanımı sadece semptomlarınızı yatıştırmada işe yarar. Boyun düzleşmesi çoğu zaman mekanik bir problem olup, vücudun doğal duruşunu eski haline getirmek, sinirler, kaslar ve diskler üzerindeki yükü azaltır.

Fizik tedavi, boyunluk ve hafif ağrı kesiciler genellikle boyun eğrisi omuriliğe basmadığı sürece tedavi için tercih edilir. Servikal lordoz düzleşmesi artık kifoza ilerleyip omuriliğe baskı yapmaya başlarsa bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir, ancak bu çok nadir görülür ve ameliyat son seçenek olarak tercih edilir. Servikal kifoz için en sık uygulanan cerrahi spinal füzyondur.

Bağımsız bir tedavi olarak veya ameliyattan sonra verilen fizik tedavi, kasları kuvvetlendirmek için servikal lateral fleksiyon, servikal fleksiyon ve ekstansiyon veya servikal rotasyon gibi spesifik boyun egzersizlerini içerebilir. Fizyoterapist ayrıca boynun hafifçe uzadığı boyun çekişini de gerçekleştirebilir.

Evde uygulayacağınız tedavilerde doktorunuz veya fizyoterapist aşağıdakileri yapmanızı önerebilir:

Boynunuzu dinlendirmek: Durumunuz tekrarlayan hareketlerden veya bir meslek hastalığından kaynaklanıyorsa, dinlenme ağrıyı hafifletmede ve iyileşmeyi desteklemede yardımcı olabilir. Boynunuzu zorlayan aktivitelerden kaçınmalısınız. Ayrıca hareketi sınırlandırmak için bir boyunluk da verilebilir, ancak boyunlukların aşırı kullanımı zararlı olabilir, bu nedenle doktora danışmadan kullanmamalısınız.

Boynunuzu doğru yerleştirmek: Özel bir boyun yastığı, uyurken boynunuzu doğru bir şekilde yerleştirmenize yardımcı olabilir. Rulo bir havlu veya özel boyun ruloları da kullanılabilir. Fizik terapistiniz ayrıca boynunuzdan yayılan kol ağrısını hafifletmek için belirli pozisyonlarda uyumanızı önerebilir.

Buz uygulamak: Soğuk kompresler veya buz torbaları ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz muhtemelen buzu 10 veya 15 dakika boyunca kullanmanızı önerecektir. Bölgeye soğuk uygularken ovalayarak masaj yapabilirsiniz.

Isı uygulamak: Sıcak su torbası, sıcak banyo veya duş gerilen kasların gevşemesinde faydalı olabilir. Isı, bir seferde 15 ila 20 dakika boyunca uygulandığında en iyi sonucu verir.

Ergonominizi kontrol etmek: Çalışma ortamınızın, boynunuzu doğru şekilde yerleştirmenize izin verecek şekilde ayarlandığından emin olun. Masanızın yüksekliği, bilgisayar ekranınızın yerini veya kullandığınız sandalye tipini değiştirmeniz gerekebilir.