Bradikardi nedir? tedavisi nasıldır?
Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024
Bradikardi, düşük kalp hızı olarak bilinir ve günümüzde birçok insanı etkileyebilir. Sık sık bayılma, kalp yetmezliği, ani kalp durması gibi ciddi sorunlara yol açabilen bradikardi durumu hakkında mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Bradikardi nedir?
Bradikardi belirtileri nelerdir?
Bradikardi neden olur? Risk faktörleri nelerdir?
Bradikardi tanısı nasıl konulur?
Bradikardi tedavisi nasıldır?
Sıkça sorulan sorular
Bradikardi nedir?
Bradikardi, düşük (yavaş) kalp atış hızını ifade eden bir terimdir. Hareketsiz duran bir yetişkinin normal kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bradikardi durumunda nabız 60’ın altına düşer. Bradikardi, bazı insanlarda herhangi bir soruna veya şikayete neden olmayabilir; ancak bazen ciddi sonuçları olabilir. Düşük nabız, kalpte bulunan elektrik sistemlerindeki bir sorundan kaynaklanıyor olabileceği için bir uzmana danışmak önemlidir.
Bradikardi belirtileri nelerdir?
Çok yavaş bir kalp atış hızı beyne yeterince kan gitmemesine yol açabilir ve genellikle belirtiler bu duruma bağlı olarak ortaya çıkar. Bradikardi belirtileri şunlardır: Yorgunluk veya halsizlik, baş dönmesi veya görme kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, bayılma (veya bayılacak gibi hissetme) nöbetleri, nefes darlığı, egzersiz kapasitesinde azalma ve egzersizle çabuk yorulma, kalp durması.
Bradikardi neden olur? Risk faktörleri nelerdir?
Bradikardiye yol açabilecek sorunlar şu şekilde sıralanabilir: Kalbin doğal kalp pili olarak bilinen sinoatriyal (SA) düğümünde meydana gelen sorunlar, kalbin iletim yollarında elektriksel uyarıların düzgün ilerlemesini engelleyen durumlar, metabolik problemler arasında yer alan hipotiroidizm (tiroid hormonunun düşük olması), yapısal kalp hastalığı veya kalp krizine bağlı durumlar, bazı kalp ilaçlarının yan etkileri arasında bradikardi, yaşlanmaya bağlı ileti yollarının zarar görmesi, bazı doğumsal kalp rahatsızlıkları, kalp kası iltihabı (miyokardit), bazı kalp ameliyatları sonrası oluşabilecek komplikasyonlar, kandaki elektrolitlerin, özellikle potasyum veya kalsiyumun dengesizliği, uyku sırasında tekrarlayan solunum durmaları (obstrüktif uyku apne sendromu), romatizmal ateş veya lupus gibi enflamatuar hastalıklar, sakinleştirici ilaçlar, kalp ritmi bozuklukları için kullanılan ilaçlar, yüksek tansiyon ilaçları ve psikiyatrik tedavide kullanılan belirli ilaçlar.
Bradikardi tanısı nasıl konulur?
Bradikardi, kalp hızının yavaş olması durumudur. Bir yetişkinin dinlenme halindeki kalbi genellikle dakikada 60 ila 100 kez atar. Kalp hızının dakikada 60’tan düşük olmasına bradikardi denir. Kalp hızı, nabız sayımı, kalbin dinlenmesi, elektronik tansiyon aletleri, puls-oksimetre veya elektrokardiyografi gibi yöntemlerle belirlenebilir. Kalp hızının düşük olduğu ancak normal olduğu bazı istisnai durumlar da bulunmaktadır. Örneğin; derin uyku sırasında kalp hızı dakikada 60’ın altına düşebilir veya fiziksel olarak aktif yetişkinler (ve sporcular) genellikle daha yavaş bir kalp hızına sahiptir
Bradikardi tedavisi nasıldır?
Sınırda veya ara sıra olan bradikardi, tedavi gerektirmeyebilir. Ancak daha ciddi veya uzun süreli bradikardi durumlarında altta yatan bir neden varsa öncelikle o nedenin ortadan kaldırılması önemlidir. Örneğin, doğrudan nabız düşürücü bir ilaç kullanılıyorsa veya yavaş kalp hızına neden olan ilaçların yan etkileri varsa, ilaç dozu ayarlanabilir veya kesilebilir.
Kalp hızını azaltan ilaçların doktorun önerdiği şekilde kullanılması, ilaç dozunun artırılması durumunda nabız takibinin yapılması, birden fazla kalp hızını düşüren etkiye sahip ilaçların bir arada kullanılmasında dikkatli olunması bradikardiyi önlemede önemlidir.
Düzenli kontrollerin yapılması ve düşük nabız gibi durumlarda kardiyologa başvurulması, olumsuz durumların önlenmesinde son derece önemlidir. İlaca veya geçici bir duruma bağlı olmayan, şikayetlere neden olan veya çok düşük kalp hızının olduğu durumlarda kalp pili gerekebilir. Kalp pili, kalbin ritmini düzenleyerek kalp atış hızını normale getirir.
Bradikardi ölüme yol açar mı?
Bradikardinin potansiyel ve en ciddi komplikasyonları arasında sık bayılma, kalbin yeterince kan pompalayamaması (kalp yetmezliği) veya ani kalp durması ve ani ölüm yer alır. Ayrıca, göğüs ağrısı (angina pektoris), düşük tansiyon (hipotansiyon) veya yüksek tansiyon (hipertansiyon) da komplikasyonlar arasında yer alabilir.
Kalp hızı yavaşlarsa ne olur?
Kalp hızının yavaşlaması, beyne ve diğer organlara yeterli kan akışını engelleyebilir, bu da bu organların yeterli oksijen almasını zorlaştırabilir ve buna bağlı olarak oksijenlenmeyi etkileyebilir. Sonuç olarak, göğüs ağrısı, hafıza sorunları, baş dönmesi, bayılma hissi, fiziksel aktivite sırasında çabuk yorulma, bayılma (senkop) ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açabilir.
Nabız 50’nin altına düşerse ne olur?
Bradikardi, kalp hızının 60 atımın altında olması durumudur, ancak şikayetler genellikle kalp hızı 50’nin altına düştüğünde ortaya çıkar. Bu hız 40’ın altına düşerse veya 60’ın altında olmasına rağmen belirtiler görülüyorsa tehlikeli olabilir ve müdahale gerekebilir. Sporcularda, uykuda veya düzenli egzersiz yapanlarda istirahatte bu değerin altında nabızlar normal olabilir, hiçbir şikayete neden olmaz.
Bradikardi müdahale sınırı nedir?
Bradikardinin tedavisi, altta yatan nedenin tedavisine odaklanır. Altta yatan durumlar, tiroid bezinin düşük aktivitesi, uyku apnesi, elektrolit dengesizliği gibi durumları içeriyorsa, öncelikle bu durumların tedavisi yapılır; ilaçlara bağlı bradikardi varsa, ilaç dozlarının değiştirilmesi gerekebilir. Eğer tehlikeli bir yavaşlama seviyesindeyseniz, kalp pili takılması gerekebilir. Genellikle dakikada 40’ın altındaki veya 60’ın altında olmasına rağmen şikayetlere neden olan kalp hızı düşüklüklerine müdahale gerekebilir. Bunun yanında, elektrokardiyografideki ritim şekli, ileti yollarındaki sorunun ciddiyetini belirlemede ve müdahale kararında etkilidir.
Gençlerde bradikardi neden olur?
Yavaş bir kalp hızı her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Örneğin, dinlenme sırasında dakikada 40 ila 60 arasında olan bir kalp hızı, uyku sırasında ve bazı insanlarda, özellikle sağlıklı genç yetişkinlerde ve eğitimli sporcularda, oldukça yaygındır. Çocuk ve ergenlerde en sık rastlanan neden, sinüs bradikardisi olarak bilinir. Yani uyarının kaynağı olan sinüs düğümü düşük hızda elektrik akımı üretir. Sinüs bradikardisi genellikle normal fizyolojik bir yanıttır. Ancak genç bireylerde dahi bradikardiye işaret eden şikayetler varsa, yapısal kalp hastalığı ya da ilaç kullanım öyküsü varsa, nabız sayısı fizyolojik kabul edilen değerlerin altındaysa, ileri inceleme gerekebilir.