Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Blog Image

Brusella Nedir? Hastalığı Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024

Günümüzde insanların sıkça karşılaştığı sorunlardan biri enfeksiyon hastalıklarıdır. İnsandan insana, hayvandan insana ve çeşitli yollarla bulaşabilen hastalıklardan biri de hayvanlardan geçen ve hafif semptomlardan ciddi etkilere kadar değişebilen brusella hastalığıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon olan brusella’nın belirgin semptomları olmakla birlikte, genellikle tıbbi müdahaleyle tedavi edilir

Brusella Nedir?
Brusella Nasıl Bulaşır?
Brusella Belirtileri Nelerdir?
Brusella Teşhisi Nasıl Konur?
Brusella Nasıl Tedavi Edilir?
Brusella Hastalığı Nasıl Önlenir?
Brusella Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Brusella Nedir?

Brusella, pastörize edilmemiş süt ürünleri ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen, eklem ve kas ağrısı, ateş, kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren bir zoonotik bakteriyel enfeksiyondur. Bruselloz olarak da bilinen brusella hastalığı, keçi, sığır, koyun gibi hayvanlarla temas yoluyla bulaşabilir. Bazı durumlarda hava yoluyla da bulaşabilir. Bu nedenle, çiftçiler, kasaplar ve hayvanlarla yakın temas halinde çalışan kişiler brusella hastalığına yakalanma riski altındadır. Brusella hastalığı ateş ve eklem ağrısı gibi çeşitli semptomlarla kendini gösterir ve genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir.

Brusella Nasıl Bulaşır?

Brusella, hayvanlardan insanlara bulaşan bilinen bir hastalıktır. Bu bulaşma, doğrudan hayvanlara temas yoluyla veya süt ve süt ürünleri tüketimiyle gerçekleşir. İnek, koyun, sığır ve keçi gibi hayvanlar, brusella’nın bulaştığı başlıca hayvanlar olarak kabul edilir. Brusella’nın kişiden kişiye bulaşma durumu söz konusu değildir. Brusella hastalığının insanlara bulaşma yolları şunlardır:

Çiğ süt ve et ürünleri tüketmek: Enfekte hayvanların sütünde yer alan brusella bakterileri, pastörize edilmemiş süt, peynir, dondurma ve tereyağı gibi ürünlerin tüketilmesi sonucu insanlara bulaşabilir. Ayrıca çiğ veya az pişmiş etler de brusella hastalığına yol açabilir.

Hayvanın doku veya sıvısına dokunmak: Enfekte olan bir hayvanın kanında, dokusunda veya sıvısında brusella bakterisi bulunabilir. Hayvanlarla temasla birlikte oluşan bir yara veya kesik, brusella’nın vücuda girmesine neden olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin köpeklere dokunması bile riskli bir durum oluşturabilir.

Hava solumak: Havadan da yayılan brusella bakterileri, bazı meslek grupları ve kişiler için risk teşkil eder. Çiftçiler, kasaplar, mezbaha çalışanları, veterinerler ve avcılıkla uğraşanların brusella hastalığına yakalanma ihtimali daha fazladır.

Normal şartlarda insandan insana bulaşma durumu olmayan brusella, doğum sırasında ve anne sütüyle beslenen bebeklere geçebilir, ancak bunun için daha kesin kanıtlara ihtiyaç vardır.

Brusella Belirtileri Nelerdir?

Brusella belirtileri, ateş, terleme, baş ağrısı, sırt ağrısı ve fiziksel zayıflık gibi semptomlarla kendini gösterir. Brusella belirtileri şunlardır:

En sık görülen belirtisi ateştir.
Küflü bir koku eşliğinde terleme.
Halsizlik ve tükenmişlik hissi.
Bel, diz veya kalçada eklem ağrıları.
Titreme hissi.
Sırt ağrısı.
Kilo kaybı.
Baş ağrısı.
Mide rahatsızlığı ve iştah kaybı.
Depresyon hali oluşabilir.
Büyük ve ağrılı lenf düğümleri.
Genel olarak hasta kendisini iyi hissetmez.

Bu belirtilerin görülmesi, brusella hastalığını işaret edebilir. Bazı belirtiler haftalar veya aylar içinde kaybolup tekrar görülebilirken, bazı insanlarda ise kronik brusella hastalığı gelişebilir. Kronik brusella hastalığının uzun vadeli semptomları şu şekildedir:

Tekrarlayan ateş durumu.
Tükenmişlik hissi.
Eklem iltihabı.
Omurga kemiklerinin artriti.

Brusella Teşhisi Nasıl Konur?

Brusella, grip benzeri belirtiler gösterebildiğinden dolayı teşhis sürecinde kolaylıkla tespit edilemeyebilir. Bu nedenle, doktorunuz hastalık geçmişinizi, yaşam öykünüzü ve şikayetlerinizi değerlendirirken aynı zamanda bazı fiziksel muayeneler de yapacaktır.

Doktorunuz fiziksel muayene sırasında aşağıdaki durumları tespit edebilir:

Karaciğerde şişlik.
Lenf düğümlerinde şişme.
Dalağın şişmesi.
Belirlenemeyen ateş.
Eklem ağrısı ve şişmesi.
Kızarıklık.

Fiziksel muayene yanında kan ve idrar testleri de talep edilebilir. Daha detaylı inceleme için BT taraması, MR, beyin ve omurilik sıvısı kültürü, kemik iliği kültürü ve ekokardiyografi gibi ileri tetkikler de istenebilir

Brusella Nasıl Tedavi Edilir?

Brusella hastalığının belirtileri gözlemlendikten sonra yapılan teşhislerin ardından kişi için tedavi süreci planlanır. Brusella genellikle antibiyotiklerle tedavi edilen bir hastalıktır. 6-8 hafta süren antibiyotik tedavisi hastalığın semptomlarını azaltmaya ve hastalık sürecini daha hafif atlatmaya yardımcı olur. Tedavi genellikle başladıktan sonraki bir ay içinde hastalıktan kurtulmayı sağlar. Ancak hastalığın tekrar nüks etmemesi için antibiyotik kullanımı uzun sürebilir.

Brusella Hastalığı Nasıl Önlenir?

Brusella hastalığını önlemek için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulayarak brusella hastalığına karşı önlem alabilir ve bulaşma riskini azaltabilirsiniz:

Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının: Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, brusella hastalığının temel nedenlerinden biridir. Bu ürünlerden kaçının ve yurt dışına seyahatlerde bu tür süt ürünlerini tüketmekten kaçının.

Eti yeterince pişirin: Etleri çiğ bırakmayın ve tüketilebilecek seviyeye kadar pişirin. Çiğ etler brusella hastalığına davetiye çıkarabilir.

El hijyenine dikkat edin: Hayvanlarla temas gerektiren alanlarda çalışanlar eldiven kullanmalıdır. Özellikle hayvan dokusuna temas etmek veya doğum süreçlerinde yardım etmek gerekiyorsa eldiven kullanılmalı ve el hijyenine özen gösterilmelidir.

Güvenlik önlemleri: Laboratuvar veya mezbahada çalışanlar için yüksek güvenlik önlemleri önemlidir. Numunelerin uygun koşullarda saklanması ve mezbahada koruyucu kıyafetler giyilmesi gerekmektedir.

Evcil hayvanları aşılayın: Evde beslenen evcil hayvanların aşılanması brusella hastalığının yayılmasını önleyebilir. Brusella aşısı hayvanlar için bulunurken insanlar için bir aşı bulunmamaktadır.

Brusella hastalığı ölümcül müdür?

Brusella, uygun önlemlerin alınmadığı veya tedavi edilmediği durumlarda kronik bir hal alabilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir.

Brusella insana ne yapar?

Brusella, hayvanlardan insanlara çeşitli yollarla bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanır. Bulaşmanın ardından ateş, baş ağrısı, eklem ağrıları, titreme, halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar.

Brusella hastalığı tamamen iyileşir mi?

Brusella hastalığının en etkili tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Genellikle 6-8 hafta süren antibiyotik tedavisi önerilir ve bu tedavi sonucunda iyileşme süreci aylarca sürebilir.