Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Blog Image

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) nedir?

Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024

Epididimit, erkeklerde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Testislerin arkasındaki tüpün şişmesi ve ağrılı bir durum olarak tanımlanır. Genellikle enfeksiyon kaynaklıdır ve antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanabilir.

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) nedir?
Epididimit neden olur?
Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) nasıl anlaşılır?
Epididimitte tanı nasıl konur?
Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) tedavisi nasıl yapılır?
Epididimit hakkında sık sorulan sorular

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) nedir?

Epididimit, testisin arkasında bulunan ve sperm taşıyan kanalların iltihaplanmasıdır. Her yaşta görülebilir, fakat genellikle 14 ile 35 yaş arasındaki kişilerde daha sık görülür.

Epididimit neden olur?

Bu durum genellikle korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşan gonore veya klamidya gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu meydana gelir. Farklı bakterilerle de enfeksiyon gelişebilir. Bazı durumlarda, aynı taraftaki testiste de enfeksiyon oluşabilir. Bununla birlikte, brusella, tüberküloz gibi bakterilerle veya çocukluk döneminde geçirilen viral enfeksiyonların devamı şeklinde de ortaya çıkabilir.

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) nasıl anlaşılır?

En yaygın belirtiler arasında kasık bölgesinde ağrı bulunur. Bu ağrıya genellikle şişlik ve bölgede artan sıcaklık da eşlik edebilir. Genellikle tek taraflı olarak testis ağrısı ve hassasiyeti meydana gelir. İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşmuşsa, ağrılı idrara çıkma veya sık sık idrara çıkma gereksinimi olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon ise penisten renkli akıntı, menide kan, alt karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi görülebilir. Ateş yükselmesi nadiren görülür. Altı haftadan uzun süren veya tekrarlayan epididimit vakaları genellikle kronik olarak kabul edilir. Kronik epididimit belirtileri yavaşça ortaya çıkabilir. Bazen kronik epididimitin nedeni tespit edilemez.

Epididimitte tanı nasıl konur?

Epididimit teşhisi genellikle fiziksel muayeneyle konur. Prostatın büyümesini veya hassasiyetini kontrol etmek için makattan muayene de yapılabilir. Penis ucundan akıntı varsa, bu akıntıdan örnek alınarak belsoğukluğu ve klamidya gibi hastalıklar için laboratuvarda kontrol edilir. İdrar ve kan örnekleri de incelenerek anormallikler araştırılır. Renkli ultrasonografi ile testislere giden kan akışının normalden düşük veya yüksek olup olmadığı da kontrol edilir, bu da epididimit teşhisine yardımcı olur.

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) tedavisi nasıl yapılır?

Bakteriyel epididimitin tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Eğer bakteriyel enfeksiyon cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, cinsel partnerin de tedavi görmelidir. Şikayetlerin erken düzelmesine rağmen, doktorun reçete ettiği tüm antibiyotiklerin kullanılması, enfeksiyonun tamamen ortadan kalktığından emin olmak için önemlidir. Antibiyotik tedavisinin ilk 48 ila 72 saatinde şikayetler genellikle önemli ölçüde düzelme gösterir. Dinlenmek, testisleri alttan destekleyerek yüksekte tutmak, soğuk uygulamak ve ağrı kesici ilaçlar kullanmak, rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir apse oluşmuşsa, bu durumu boşaltmak için cerrahi müdahale gerekebilir. Bazen epididimitin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Epididimit altında yatan fiziksel anormalliklere bağlı olarak cerrahi tedavi seçenekleri de düşünülebilir.

Epididimitte nelere dikkat edilmelidir?

Epididimit genellikle ciddi ağrıya neden olur. Rahatsızlığı hafifletmek için yatakta dinlenmek, testisleri destekleyerek yüksekte tutmak, soğuk uygulamak, ağır nesneleri kaldırmaktan kaçınmak ve cinsel ilişkiden uzak durmak faydalı olabilir. Gonore ve klamidya gibi doğrulanmış veya şüphelenilen cinsel yolla bulaşan akut epididimiti olan erkeklere, semptomların başlamasından önceki son 60 gün içinde tüm cinsel partnerlerini değerlendirmeleri, test etmeleri ve olası tedavi için bilgilendirmeleri istenir. Semptomlar veya tanı başlangıcından önceki 60 gün içindeki en son cinsel ilişki durumunda, en son cinsel partnerin değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Partnerlere, kendileri ve cinsel partnerleri tedavi edilene kadar ve semptomlar düzelene kadar cinsel ilişkiden kaçınmaları talimatı verilmelidir.

Epididimit cinsel yolla bulaşır mı?

Evet, epididimit cinsel temas yoluyla bulaşabilir. Epididimit, cinsel yolla bulaşan hastalık olarak sınıflandırılmamış olsa da, birçok cinsel yolla bulaşan hastalığın, klamidya ve gonore gibi, ortak bir belirtisi olabilir.

Epididimit tedavi edilmezse ne olur?

Epididimit tedavi edilmezse, apse gibi komplikasyonlar gelişebilir. Deri, şişlik ve enfeksiyon nedeniyle açılabilir. Nadir durumlarda, epididimit doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Erken tanı ve tedavi bu komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Risk faktörlerini azaltmak için ne yapılmalıdır?

Seks sırasında prezervatif kullanın. Ağır kaldırmaktan ve yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının. Uzun süre oturmayın