Makat Çatlağı (Anal Fissür) nedir?
Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024
Herkes hayatının bir döneminde tuvalet sorunları yaşayabilir. Ancak uzun süreli kabızlık ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kabızlık veya ishal sonucu oluşabilen anal fissür, halk arasında makat çatlağı olarak bilinir. Makat çatlağının tedavisi ve sonrasındaki süreç hakkında hastalardan sıkça sorular gelir.
Makat Çatlağı (Anal Fissür) nedir?
Makat çatlağı (Anal Fissür) nedenleri nelerdir?
Makat çatlağı (Anal Fissür) belirtileri nelerdir?
Makat çatlağı (Anal Fissür) teşhisi nasıl yapılır?
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi nasıl yapılır?
Makat çatlağı (Anal fissür) hakkında sık sorulan sorular
Makat Çatlağı (Anal Fissür) nedir?
Makat bölgesi, yapısı ve sinir uçları nedeniyle son derece hassas bir yapıya sahiptir. Uzun süreli kabızlık ve fazla zorlama sonucu, makat bölgesinde yırtılmalar meydana gelebilir. Anal fissür olarak adlandırılan makat çatlağı, genellikle sırt üstü yatıldığında saat 6 konumunda bulunan makatın en zayıf bölgesi olan “anoderm” adı verilen bölgede meydana gelir. Makat çatlağı meydana geldiğinde, vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi iyileşme süreci başlar ve yaralı bölgeyi onarmaya çalışır. Ancak iyileşme tamamlanmadan tekrar dışkılama yapılması, yaranın yeniden açılmasına yol açabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) nedenleri nelerdir?
“Makat çatlağı nasıl oluşur?” sorusu hastalar tarafından sıkça sorulur. Makat çatlağının en yaygın nedeni genellikle uzun süren kabızlıktır. Bununla birlikte, kabızlık ve aşırı zorlamanın yanı sıra, bağırsağın son kısmını saran düz kas liflerinden oluşan anüs kasının aşırı derecede kasılması veya gergin olması da bir neden olabilir. Bu durum, tuvaleti yapmayı zorlaştırarak yara oluşumuna yol açabilir. Yara zamanla kronik hale gelir ve makat çatlağı yani anal fissür oluşur.
Makat çatlağı (Anal Fissür) genellikle şu nedenlerle ilişkilendirilebilir:
Büyük veya sert dışkılama, makat çatlağına neden olabilir.
Kronik ishal gibi durumlar da makat çatlağı riskini artırabilir.
Hamilelik döneminde ve doğum sırasında makat çatlağı meydana gelebilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) nadiren şu nedenlerle de ilişkilendirilebilir:
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar.
Anüs kanalındaki gerginliği artırabilen ve yaralanmaya daha duyarlı hale getirebilen alışılmadık derecede sıkı anal kaslar.
Makat çatlağı, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur.
Makat çatlağı (Anal Fissür) belirtileri nelerdir?
Makat çatlağı, anal fissür olarak da bilinir, genellikle tuvalet sonrası ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kanama da bir makat çatlağı belirtisi olabilir, ancak genellikle ikinci planda yer alır. İlerlemiş makat çatlağı durumlarında, makatın alt kısmında deri çıkıntıları görülebilir. Makat çatlağı belirtileri genellikle aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Makat çatlağı olan hastalarda, tuvalet sırasında cam kesisi gibi keskin ve şiddetli ağrılar yaşanabilir. Bu ağrılar 1-2 dakika sürebileceği gibi bazen 1-2 saat kadar da devam edebilir.
Yaranın tekrar açılması sonucu yaşanan kanama.
Makat çevresinde deride görünür çatlaklar.
Makat çatlağına eşlik eden şişlikler.
Yırtık bölgesinde kaşıntı ve tahriş.
Tuvalet yaparken güçlük çekme.
Makat çatlağı (Anal Fissür) teşhisi nasıl yapılır?
Makat çatlağı (anal fissür) belirtileri olan hastalar, poliklinikte yapılan muayene ile teşhis edilebilirler. Makat çatlağı muayenesi, görsel ve parmakla yapılan bir kontrolü içerir. 40 yaşın üstündeki hastalarda, diğer hastalıkları elemek amacıyla kolonoskopi veya rektosigmoideskopi gibi tetkiklerin yapılması önemlidir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi nasıl yapılır?
Makat çatlağının tedavisi hakkında hastaların sıklıkla merak ettiği konular vardır. Makat çatlağı, yani anal fissür hastalığının hem ameliyatsız tedavi seçenekleri hem de cerrahi tedavi yöntemleri mevcuttur. Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi aşağıdaki şekilde yapılır:
İlk olarak hastaya dışkı yumuşatıcılar, yüksek lifli bir diyet ve sıcak su oturma banyoları önerilir. Genellikle hastalar bu yöntemlerle geçici veya kalıcı bir rahatlama yaşarlar.
İlk aşamada tedavi yetersiz kaldığında, lokal kortizonlu kremler 7-10 gün süreyle kullanılabilir.
İlk iki aşama rağmen iyileşme sağlanamazsa, bir üst aşamaya geçilir. Bu aşamada, makatın son kısmındaki düz kasları gevşeten lokal bir ilaç kullanılır. Bu ilaç, hastanın makattaki düz kasları gevşeterek rahatlama sağlar, ancak istenmeyen bir yan etkisi olarak baş ağrısına neden olabilir. Bu ilaç, uzun süreli kullanım isteğini azaltabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisinde başka bir seçenek, kasları gevşetmek amacıyla kas içine botoks enjeksiyonlarıdır. Bu yöntem, %40-60 hastada işe yarar ve 6-8 ayda bir tekrarlanması gerekebilir. Bu seçenek, ameliyatı tercih etmeyen veya sağlık durumu bozuk olan hastalar için uygundur.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisinde en etkili ve kesin yöntem cerrahi müdahaledir. Bu işlem sırasında çatlağın boyu kadar bağırsağın düz kası kesilir, ve bu yöntem hastaların %97’sinde iyileşme sağlar. Ancak %3’lük bir hasta grubunda ameliyat sonrası rahatsızlık devam edebilir. Bu ameliyatın adı “lateral internal sfinkterotomi” olarak bilinir.
Makat çatlağı (Anal fissür) hakkında sık sorulan sorular
Makat çatlağı evreleri nelerdir?
Makat çatlağı, yani anal fissür, farklı evrelere ayrılmaz. Yeni ve ani başlayan makat çatlağı vakaları “akut makat çatlağı” olarak adlandırılabilir. Akut makat çatlağına yol açan etkenlerin devam etmesi durumunda, zaman içinde akut makat çatlağı kronik hale gelebilir. Akut makat çatlağının tedavisinde her zaman cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Ancak ileri durumlarda, cerrahi yöntem tercih edilebilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) muayenesi nasıl yapılır?
Makat çatlağı (Anal Fissür) muayenesi sırasında hasta, dizlerinin üzerine eğilir. Bu esnada alnı ve dirsekleri sedyeye veya muayene masasına dokunacak şekilde pozisyon alır. Hasta bu pozisyondayken doktor, anal bölgeyi muayene eder. Muayane sırasında, sorunlu bölgenin derisi hafifçe gerilir ve gözlem yapılır, böylece muayene tamamlanır.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ameliyatı nasıl yapılır?
Hastalar, makat çatlağı ameliyatının nasıl gerçekleştirildiğini merak edebilirler. Makat çatlağı ameliyatı genellikle aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir:
Ameliyat öncesinde hastanın 6-8 saat boyunca yemek yememesi ve sadece sıvı tüketmesi gerekmektedir.
Ameliyat öncesi, hastanın anestezi doktoru ile görüşerek ameliyat sırasında uygulanacak anestezi türü hakkında karar verilir. Bu genel anestezi veya spinal anestezi olabilir.
Ameliyat sırasında, makatın kenarından yaklaşık 1,5 cm küçük bir kesik yapılır, ve bağırsağın çatlak neden olan kısmı yaklaşık 10-15 mm kesilir. Cerrahın tercihine göre açılan yara dikilebilir veya dikilmez.
Makat çatlağı (anal fissür) ameliyatı genellikle 10-20 dakika sürer.
Ameliyat sonrası, hastanın 4-6 saat içinde ayaklandırılması ve diyet uygulanması gerekmektedir. Hasta günlük üç öğün yemek yemeye başlar.
Hastaya, sıcak su oturma banyosu uygulaması öğretilir.
Ameliyat sonrası hastanın genellikle hafif ağrıları olur, ancak nadiren daha şiddetli ağrılar yaşanabilir. Bu durumda ameliyat yarası yeniden muayene edilmelidir.
Makat çatlağı ameliyatından sonra, yara bölgesinde apse ve fistül gibi nadir komplikasyonlar gelişebilir.
Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir ve ameliyat sonrası 2-3 gün içinde işe ve normal hayata dönebilirler.
Yaklaşık 15 gün boyunca sıcak su oturma banyosuna devam edilmesi önerilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) lazer ameliyatı yapılır mı?
Makat çatlağı hastaları bazen ameliyatın lazerle gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini sormaktadır. Makat çatlağı ameliyatlarında genellikle lazer yöntemi kullanılmaz. Lazer, daha çok hemoroid ve makat fistülü ameliyatlarında ısı kaynağı olarak kullanılır.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ameliyatı öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Makat çatlağı ameliyatından önceki 1-2 gün boyunca hastaların sulu yiyecekler tüketmeleri önerilir. Bu, ameliyat sonrası ilk tuvaletin daha rahat geçmesine yardımcı olabilir ve hastanın ameliyat sonrası ilk günlerini daha konforlu hale getirebilir. Özellikle ameliyat öncesinde özel bir diyet yapmaya gerek yoktur. Ancak kesinlikle baharatsız ve acısız yiyecekler tüketilmelidir. Ameliyat, genellikle düşük travma ile gerçekleştirilse de, kabızlığa neden olabilecek yiyecekler veya baharatlı besinler tüketmek, ameliyat sonrası ilk tuvaleti sıkıntılı hale getirebilir. İnce taneli veya çekirdekli besinlerden, örneğin çilek, kivi, incir veya haşhaş, kaçınılmalıdır. Bu tür küçük çekirdekler, yara bölgesine bulaşarak iyileşme sürecini geciktirebilir. Ameliyatın öncesinde hastanın son 6-8 saat boyunca hiçbir yiyecek tüketmemesi gerekmektedir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Makat çatlağı ameliyatından sonraki dikkat edilmesi gereken konular, ameliyat öncesindeki dikkat edilmesi gereken konulara benzerlik göstermektedir. Makat çatlağı (Anal Fissür) ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar genellikle aşağıdaki gibidir:
Makat çatlağı ameliyatından sonra, hastanın kabız olmamaya özen göstermesi gerekmektedir. Makat çatlağının ve ameliyat yarasının iyileşmesi için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre zarfında, bölgenin fazla zorlanmamasına dikkat etmek önemlidir.
Ameliyat sonrasında, sıcak su oturma banyolarının düzenli olarak uygulanmaya devam edilmesi gerekmektedir.
Tuvalet sonrası hijyen konusuna özen gösterilmelidir.
Beslenme düzeni, kabızlık veya ishal oluşturmayacak şekilde ayarlanmalı ve bu beslenme tarzı bir yaşam biçimi haline getirilmelidir.
Hangi hastalar makat çatlağı ameliyatı (Anal Fissür) olmalıdır?
Hastalıklar iki farklı kategoriye ayrılabilir. Acil ve hayati risk oluşturan durumlar, apandisit, mide delinmesi, kanser gibi hastalıklar için cerrahi müdahale gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Ancak daha çok sosyal yaşamı olumsuz etkileyen hastalıklar, örneğin makat çatlağı gibi durumlar için ameliyatın gündeme gelmesi için bazı kriterlere ihtiyaç duyulur.
Makat çatlağı, yani anal fissür ameliyatlarında cerrahi müdahale gerektiren durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Hastanın tuvalet sonrası geçmeyen ağrısı, makat çatlağını değerlendirirken dikkate alınması gereken birinci kriterdir.
Tuvalet sonrası sürekli kanama yaşanması, ameliyatı gerektirebilir.
Hasta, dışarıda tuvalete gitmekten kaçınıyor, yemek yemekten kaçınıyor veya tuvalete gitme sürecinde endişe duyuyorsa, makat çatlağı ameliyatı için uygun bir aday olabilir.
Makat çatlağı ameliyatı, genellikle bir rahatlık ameliyatı olarak değerlendirilir. Eğer bir hastada makat çatlağı varsa ancak herhangi bir belirti veya şikayeti yoksa, o zaman ameliyat gerekli olmayabilir. Makat çatlağı ameliyatının gereksiz yere yapıldığı durumlarda, cerrahi müdahaleler farklı sorunlara yol açabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ameliyatı riskleri nelerdir?
Hastaların en çok merak ettiği konulardan biri, makat çatlağı ameliyatının potansiyel riskleridir. Ameliyatın gereksiz yere uygulanması, riskleri artırabilir. Makat çatlağı ameliyatından sonra yaşanabilecek riskler arasında gaz ve dışkı kaçağı yer almaktadır. Ancak, uygun hastalara uygun tedavilerin uygulanması durumunda bu tür riskler çok düşüktür. Gaz kaçırma ve dışkı kontrolü kaybı, özellikle ameliyat sonrası dönemde görülebilecek sorunlardır. Makat çatlağı ameliyatından sonra hastalar hemen ayağa kalksa da, yaranın tamamen iyileşme süreci genellikle 6 ayı bulabilir. Bu süre içerisinde şikayetler dikkatle izlenmelidir. Eğer 6 ayın sonunda sorunlar devam ederse, hasta yeniden değerlendirilmelidir. Ayrıca, farklı hastalıkların benzer şikayetlere yol açabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra, makat çatlağı ameliyatından sonra hastanın beslenmesini kabızlık veya ishali tetikleyebilecek şekilde sürdürmesi, sorunları artırabilir.
Aynı anda makat çatlağı ve hemoroit ameliyatı yapılabilir mi?
Hemoroit ameliyatının gerçekleştirilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Eğer hastada kanama, ıkınma sırasında makat memelerinin dışa çıkması, şiddetli ağrı gibi sorunlar varsa ve aynı zamanda makat çatlağı gibi şikayetlere yol açan bir durum da mevcutsa, iki ameliyat aynı anda yapılabilir. Ancak son yıllarda, hemoroit tedavisi, kesme işlemine mecbur kalmadıkça tercih edilmemektedir. Hastanın ve hastalığın dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve buna göre karar verilmesi önemlidir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ne kadar sürede iyileşir?
“Makat çatlağı ne zaman geçer?” sorusunun yanıtı, hastanın durumu ve hastalığın seyrine bağlı olarak değişebilir. Hasta, ameliyatın ardından aynı gün ayaklandırılır. Sosyal yaşama dönmesi genellikle 2-3 günü bulur. Ancak ameliyat yarasının mikroskobik düzeyde tamamen iyileşmesi 6 ay sürebilir. Bu süre zarfında hastanın doktorun önerilerine uyması son derece önemlidir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) botoks ile tedavi edilir mi?
Makat bölgesini saran bağırsağın içinde kendi kasları vardır ve kişi bu kasları kendi isteğiyle kontrol edemez. Vücudun çeşitli nedenlerle bu kasları aşırı derecede kasması, makat çatlağına yol açabilir. Botoks uygulaması ile cerrahi ameliyatla kesilen kaslar etkisiz hale getirilebilir. Botoks uygulaması, soruna neden olan kasın etkisini azaltarak makat çatlağına bağlı şikayetlerin giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak botoks uygulamasının bazı dezavantajları bulunmaktadır. Başarı oranı cerrahi müdahaleye göre daha düşüktür ve bu nedenle 6-8 ayda bir botoks uygulamasının tekrarlanması gerekebilir. Bu yöntem, genellikle cerrahi işleme uygun olmayan hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ozon uygulamasıyla tedavi edilir mi?
Ozon tedavisi, genellikle yara iyileşmesi ile ilgili olarak kullanılan bir yöntemdir. Ozon tedavisi, makat çatlağı ağrısını hafifletmeye yönelik bir tedavi olarak kullanılmaz, ancak yara iyileşmesini hızlandırmak için uygulanabilir. Bununla birlikte, ozon tedavisi makat çatlağının tekrar oluşmasını ilk kabızlıkta engellemez. Makat çatlağı ameliyatından sonra ozon uygulaması, yaranın daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) evde tedavi edilir mi?
Makat çatlağı, bazı ilaçlar veya botoks gibi farklı uygulamalarla evde tedavi edilebilir. Ancak bu tür yöntemler genellikle akut yani yeni gelişen makat çatlakları için daha uygundur. Hastalar, makat çatlağına bağlı şiddetli ağrı yaşadıklarında, evde uygulanabilecek en uygun tedavi genellikle sıcak su uygulamasıdır. Ayrıca, lokal anestezik ağrı kesiciler de kullanılabilir. Ancak sıcak su uygulamasının ağrıyı geçirmediği veya aksine artırdığı durumlarda, farklı bir hastalığın varlığı göz ardı edilmemelidir. Makat bölgesinde apse gibi başka sorunlar da benzer şikayetlere yol açabilir, ancak sıcak su uygulaması apse sorunlarında ağrıyı artırabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tekrarlayabilir mi?
Makat çatlağı ameliyatlarından sonra, tekrarlama olasılığı oldukça düşüktür.
Ameliyat sonrası dışkılamada ağrı olur mu?
Uygun hastalar için uygun cerrahi tekniklerin uygulandığı ameliyatlar genellikle ağrısızdır. Ancak, bazı hastaların düşük ağrı eşiğine sahip olmaları nedeniyle ameliyat sonrası yakın dönemde ağrı sorunu yaşayabilirler.
Makat çatlağı (Anal Fissür) oturma banyosu tedavide kullanılır mı?
Makat bölgesi vücudumuzun en kapalı ve nemli bölgelerinden biridir. Bu bölgenin bakteriyel florası diğer bölgelerden farklıdır. Burada sürekli olarak pansuman malzemesi tutmak zordur ve kan akışı çok yüksektir, bu nedenle yara iyileşmesi hızlı olur. Enfeksiyon riski düşüktür. Hastaların bu bölgeyi temizlemek için kullanabileceği bir yöntem, alafranga tuvaletlere uygun bir leğen içine sıcak banyo suyuna eklenen bir sıvı olan batikonu eklemektir. Bu karışımı 5-10 dakika boyunca kullanarak makat bölgesini temizleyebilirsiniz, bu işlem sırasında su soğuyacaktır. Sıcak su uygulaması veya oturma banyosu işlemi günde 2 kez yapılmalıdır, tercihen dışkılama sonrası yapılması önerilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) diyeti var mıdır?
Makat çatlağı ameliyatı sonrası yenmemesi gereken şeylerin başında acı ve baharatlı yiyecekler gelir. Makat bölgesinde herhangi bir ameliyat olmamış veya hastalık bulunmayan bir insan dahi aşırı acı veya baharatlı yiyecekler tükettiğinde bu bölgede tahriş oluşabilir. Bu nedenle haşhaş, incir, kivi, çilek gibi ince çekirdekli yiyeceklerden kaçınılmalıdır, çünkü bu tür yiyecekler dışkılama sırasında makat bölgesini tahriş edebilir. Ayrıca, köri, kimyon, çemen gibi kokulu baharatların tüketilmemesi önerilir.
Makat çatlağı ağrı kesici tedavisi uygulanır mı?
Makat çatlağının ilk tedavi adımı genellikle ağrı kesicilerdir. Lokal kortizonlu kremler 1-2 hafta süreyle kullanılabilir. Ayrıca, lokal olarak kullanılan ilaçlar, makat bölgesindeki kasları gevşetebilir ve tedavi sürecinde kullanılabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) kremi fayda eder mi?
Makat çatlağı rahatsızlığında kremler, ağrıları hafifletmek ve şikayetleri azaltmak amacıyla kullanılabilir. Ancak bu tür kremler, ilerlemiş makat çatlağı olan hastalarda genellikle etkili olmamaktadır.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ağrı yapar mı?
Makat çatlağına sahip hastalar, tuvalet sırasında cam kesiği gibi bir ağrı yaşarlar. Ayrıca, yaranın tekrar açılması sonucu kanama da olabilir. Bu ağrı tuvalet sonrasında da devam edebilir ve genellikle 1-2 dakikadan 1-2 saate kadar sürebilir. Hastanın ameliyat gerekliliğini belirleyen en önemli kriter, ameliyat öncesi uygulanan tedaviye rağmen tuvalet sonrası yaşanan bu şiddetli ağrıdır. Bu ağrı, bazen o kadar yoğun olur ki hasta tuvalete çıkmamak için yemek yeme alışkanlığını azaltabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) bitkisel tedavisi var mıdır?
Makat çatlağı tedavisinde, özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesine yardımcı olması amacıyla kantaron yağı kullanılabilir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir ve yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda önerilmektedir. Ameliyat sonrası yara bölgesinde beklenmeyen sorunlar varsa, çinko oksit kremi de kullanmak mümkün olabilir. Kantaron yağı ve çinko oksit kremi aynı zamanda yeni başlayan makat çatlağı tedavisinde de faydalı olabilir. Ancak kronik makat çatlağı durumlarında, cerrahi müdahale genellikle önerilen tedavi seçeneğidir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) cinselliği etkiler mi?
Cinsel ilişki sırasında özellikle orgazm anında makat bölgesindeki kaslar kasılıp gevşer. Ancak makat çatlağı tedavisi görmemiş hastalar, bu kasılmalar nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirler. Bu ağrılar, cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilir. Makat çatlağı tedavisi gören hastalarda ise bu tür sorunlar genellikle yaşanmaz.
İlerlemiş veya derin makat çatlağı nasıl tedavi edilir?
Genellikle kronikleşmiş makat çatlaklarının tedavisinde cerrahi işlemler tercih edilmektedir. Sıcak su uygulaması, botoks, ilaç ve krem tedavileri derin makat çatlaklarında etkili olmayabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) enfeksiyon yapar mı?
Makat çatlağı, enfeksiyonlara yol açabilir. Bazı makat çatlaklarının iyileşmesi, farklı bir doku yapısıyla gerçekleşebilir. Makat çatlağı olan bölgede cilt yüzeyine yakın bölgeler iyileşebilir, ancak cilt altındaki çatlak devam edebilir. Bu sırada oluşan boşluk enfeksiyona neden olabilir. Bazı hastalar apse şikayetleriyle doktora başvurabilirler.
Makat çatlağı (Anal Fissür) fitil tedavisi kullanır mı?
Makat çatlağının başlangıç aşamasında kortizonlu fitil tedavisi uygulanabilir. Ancak akut veya kronik makat çatlağı tedavisinde kullanılan fitil tedavileri genellikle çok olumlu sonuçlar vermez.
Makat çatlağı(Anal Fissür) gaz yapar mı?
Makat çatlağı ameliyatı, uygun hastaya uygun şekilde gerçekleştirildiğinde gaz şikayeti çok nadir görülür. Genellikle yaşlı bireylerde ve çok sayıda doğum yapmış kadınlarda gaz sorunu yaşanabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) kendiliğinden geçer mi?
Makat çatlağı bazen kendiliğinden geçebilir. Hastalık ilk belirtiler ortaya çıktığında, hastanın kabızlığını tedavi edebilmesi durumunda makat çatlağı kendiliğinden iyileşebilir. Ancak kronik ve derin makat çatlaklarında bu olasılık çok düşüktür.
Makat çatlağı (Anal Fissür) gözle görülür mü?
Makat çatlağı doktor muayenesi sırasında gözle görülebilir. Makat çatlağını tespit etmek için mikroskobik bir incelemeye gerek yoktur.
Makat çatlağı (Anal Fissür) için hangi bölüme gidilmelidir?
Makat çatlağı (anal fissür) teşhis ve tedavisi için genel cerrahi bölümüne başvurulmalıdır. Makat çatlağı tedavisinde cerrahi müdahale gerekebileceğinden, konuya hakim olan proktoloji uzmanlarına danışmanın önemli olduğu unutulmamalıdır.
Makat çatlağı (Anal Fissür) hamilelikte artar mı?
Hamilelik dönemi boyunca, hormonlardaki değişiklikler ve büyüyen rahim nedeniyle doku baskısı artabilir. Bu durum bazen makat çatlağına yol açabilir. Daha önce bu tür bir şikayeti olmayan kadınlar, hamilelik sırasında makat çatlağı sorunu yaşayabilirler. Bununla birlikte, gebelik döneminde annelerde daha yaygın olarak hemoroit sorunu ortaya çıkabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) olan normal doğum yapabilir mi?
Makat çatlağı olan kadınlar için normal doğum yapmak genellikle bir sorun teşkil etmez. Doğum sırasındaki kasılmalar, makat çatlağının daha fazla sorun yaratmasına neden olmaz.
Makat çatlağı (Anal Fissür) halsizlik yapar mı?
Yaşanan ağrı hastaları yorgun düşürebilir. Hastanın ağrı eşiği burada önemli bir etkendir. Makat çatlağı (Anal Fissür) ishale neden olmaz, ancak ishali olan kişilerde makat çatlağı görülebilir. Aynı şekilde kabızlık da makat çatlağına yol açabilir. İshalle seyreden farklı bağırsak hastalıkları da bulunmaktadır, örneğin Crohn hastalığı, Ülseratif Kolit gibi, bu hastalıklarda da makat çatlağı gelişebilir. Ancak bu hastalarda makat çatlaklarının yeri, tipik olarak görülen makat çatlaklarından farklı olabilir. Eğer standart dışı bir bölgede makat çatlağı görülüyorsa, bu tür hastalıkları düşünmek önemlidir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) kanama yapar mı?
Makat çatlağı, her dışkılama sırasında kanama ve ağrı yapabilen bir durumdur.
Makat çatlağı (Anal Fissür) kaşıntı yapar mı?
Makat çatlağı, ter, yağ ve kıl bezlerinin bulunmadığı bir bölgede ortaya çıkar. Bu çatlaklar doku bütünlüğünü bozar. Çatlak içinde dışkı ve yemek artıkları birikerek hastalarda kaşıntı sorunlarına yol açabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) kanser yapar mı?
Makat çatlağı kanser yapmamaktadır.
Makat çatlağı (Anal Fissür) mide bulantısı yapar mı?
Makat çatlağı mide bulantısı yapmaz.
Makat çatlağı (Anal Fissür) şişlik yapar mı?
Makat çatlağı kronik hale geldiğinde, bazen dışarı doğru bir et parçası çıkabilir. Bu et parçası tahriş olursa şişebilir. Aynı şekilde, enfeksiyon yaşanan makat çatlaklarında da şişme sorunu ortaya çıkabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) ve basur farkı nedir?
Makat çatlağı ve hemoroid (basur), komşu hastalıklardır. Makat çatlağı, makat bölgesinin en uç kısmı olarak bilinen dudak bölgesinde ortaya çıkar. Hemoroid veya basur ise makat çatlağının olduğu bölgenin daha yüksek ve iç kısmında bulunur.
Makat çatlağı (Anal Fissür) zararları nelerdir?
Makat çatlağı, hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen bir sorundur. Bu çatlak, farklı bir hastalığa veya kansere yol açmaz, ancak tuvalet sürecini zorlaştırabilir. Şiddetli ağrıya ve kanamalara neden olabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) zayıflatır mı?
Makat çatlağı hastalığı doğrudan zayıflamaya neden olmaz. Ancak hastalar, tuvalete gitme korkusu nedeniyle zamanla yemek yemeyi azaltabilirler. Özellikle ameliyat olmak istemeyen hastalar, yaşadıkları sıkıntıları ertelemek için yemek yemekten kaçınabilirler. Bu, zaman içinde hastaların kilo kaybına yol açabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) idrar sırasında ağrı yapar mı?
Derin makat çatlağına sahip olan kişiler idrar yaparken ağrı yaşayabilirler. Makat çatlağı prostat bölgesine yakınsa, hastalarda hem ağrı hem de sık idrara çıkma ihtiyacı görülebilir.