Osteoid Osteoma Tümörü Nedir? Teşhisi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024
Çocuklarda daha sık görülen Osteoid Osteoma tümörü, büyüme dönemi ağrıları ile karıştırılabilir. Özellikle kalça ve diz arasındaki bölgede sıkça görülür ve genellikle 10-20 yaş arasındaki çocukları etkiler. Büyüme ağrıları çocuklarda farklı bölgelerde ortaya çıkabilirken, Osteoid Osteoma tümörünün neden olduğu ağrılar aynı bölgede ve şiddet olarak artarak hissedilir. Bu tümör iyi huylu bir tümördür ve kansere dönüşmez. Osteoid Osteoma tümörünün önemli bir özelliği ise Aspirin kullanımının ağrıyı hafifletmesidir.
Osteoid Osteoma Tümörü Nedir?
Osteoid Osteoma Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
Osteoid Osteoma Tümörü Nedenleri Nelerdir?
Osteoid Osteoma Tümörü Teşhisi Nasıl Yapılır?
Osteoid Osteoma Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Osteoid Osteoma Tümörü Hakkında Sık Sorulan Sorular
Osteoid Osteoma Tümörü Nedir?
Osteoid Osteoma, çocukluk çağının iyi huylu bir kemik tümörü olarak bilinir. Özellikle kalça ile diz arasında sıkça görülür ve ağrı ve sızıya neden olabilir, ancak vücudun diğer bölgelerine yayılmaz. Osteoid Osteoma tümörü, vücutta yeni ve anormal bir kemik materyali türü olan osteoid kemik oluşumuna neden olabilir.
Osteoid Osteoma Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
Osteoid Osteoma kemik tümörünün ilk belirtisi ağrıdır ve genellikle çocuklarda daha sık görülür. Bu tümör nedeniyle yaşanan ağrılar genellikle noktasal ve şiddetlidir, bu nedenle çocuklarda büyüme ağrıları ile karıştırılabilir. Ancak büyüme ağrıları genellikle farklı bölgelerde ortaya çıkabilirken, Osteoid Osteoma tümörü nedeniyle yaşanan ağrılar aynı bölgede ve şiddet olarak artar. Osteoid Osteoma tümörünün belirtileri şunlar olabilir: aktiviteye bağlı olmayan şiddetli ağrı, gece uykudan uyandıran ağrılar, kaslarda kasılmalar, tümörün olduğu bacakta kısalmış gibi görünen kasılmalar, şişlikler, topallama ve ağrı nedeniyle bacağını zor kullanmak zorunda kalan çocuklar parmak ucunda yürüyebilirler.
Osteoid Osteoma Tümörü Nedenleri Nelerdir?
Osteoid Osteoma tümörünün nedenleri tam olarak bilinmemektedir ve yapılan çalışmalarda travma, kullanılan ilaçlar veya genetik faktörlerin kesin bir neden olarak gösterilmediği görülmüştür.
Osteoid Osteoma Tümörü Teşhisi Nasıl Yapılır?
Osteoid Osteoma tümörü, ağrıları çok şiddetli olmasına rağmen genellikle boyutları çok küçüktür. Tanı için uzman bir ortopedi ve travmatoloji doktoru tarafından muayene edilmelidir. Belirtilerin dikkatle değerlendirilmesi ve Osteoid Osteoma tümörünün göz ardı edilmemesi önemlidir. Tanıyı kesinleştirmek için radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Röntgen, kemik tümörünü teşhis etmek için kullanılabilir. Osteoid Osteoma tümörü, kemikte kalınlaşmaya neden olabilir, bu da röntgen görüntülemesinde belirlenebilir. Bilgisayarlı Tomografi (BT), kemik tümörünü daha ayrıntılı bir şekilde gösteren bir görüntüleme yöntemidir ve Osteoid Osteoma tümörünü rahatça teşhis etmeye yardımcı olabilir. Manyetik Rezonans (MR), Osteoid Osteoma tümörünü görüntülemenin başka bir yoludur ve kemikteki tümörün yanı sıra ilik ve çevresindeki dokuyu da ayrıntılı olarak gösterir. Kemik Sintigrafisi, kesin teşhis konmamışsa ve tüm vücudu taramak gerekiyorsa kullanılabilen bir görüntüleme yöntemidir.
Osteoid Osteoma Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Osteoid Osteoma tümörünün tedavisinde üç farklı yöntem uygulanmaktadır:
İlaç Tedavisi: Osteoid Osteoma tümörünün neden olduğu ağrıları hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bu tümör aspirin kullanımına iyi yanıt verir ve ağrılar kontrol altına alınabilir. Ancak genellikle yaşanan ağrılar çok şiddetli olduğundan, ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
Cerrahi Yöntem: Osteoid Osteoma tümörünün tamamen çıkarılması için açık cerrahi yöntemi kullanılır. Bu ameliyat sonrasında ek tedaviye gerek yoktur. Ameliyat, tümör bölgesi üzerinde deri ve yumuşak dokularda bir kesinin yapıldığı geleneksel açık cerrahi tekniği ile gerçekleştirilir.
Radyofrekans Ablasyonu: Bu yöntem halk arasında “tümörün yakılması” olarak bilinir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) rehberliğinde yapılır. Minimal invaziv teknikler kullanılarak özel bir iğne ile tümöre ulaşılır ve yüksek frekanslı elektrik akımı ile tümör yok edilir.
Osteoid Osteoma Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Osteoid Osteoma kemik tümörü ameliyatı klasik açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Tümörün bulunduğu bölge belirlendikten sonra üzerindeki deri ve yumuşak dokularda kesi yapılır ve tümör çıkartılır. Tümörün tamamen çıkartılması önemlidir, aksi halde tümörün yeniden ortaya çıkma riski vardır. Ameliyat sonrasında çıkartılan tümör örnekleri patolojiye gönderilerek teşhis kesinleştirilir. Ayrıca ameliyat sonrasında tümörün tamamen çıkartılıp çıkartılmadığını kontrol etmek için Bilgisayarlı Tomografi görüntülemesi yapılabilir.
Osteoid Osteoma Tümörü Radyolojik Görüntülemede Belirlenebilir mi?
Osteoid Osteoma kemik tümörü genellikle çok küçük olduğundan radyolojik görüntülemelerle zor fark edilebilir. Ancak Bilgisayarlı Tomografi (BT), Röntgen ve Manyetik Rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilebilir.
Osteoid Osteoma Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Osteoid Osteoma tümörü ameliyatı 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir.
Osteoid Osteoma Tümörünün Aspirin İle Tedavisi Mümkün müdür?
Osteoid Osteoma tümörünün tedavisinde basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Özellikle aspirin kullanımı ağrıları kontrol altına alabilir. Eğer yaşanan ağrı hastanın yaşam konforunu fazla etkilemiyorsa, bu aşamada aspirin veya benzeri ağrı kesicilerin kullanılması yeterli olabilir. Ancak bu tür ilaçlar tümörü yok etmek yerine sadece ağrıları kontrol altında tutmak için kullanılır.
Osteoid Osteoma Tümörünün Patoloji Sonuçları Kötü Huylu Çıkabilir mi?
Osteoid Osteoma tümörü kötü huylu bir tümöre dönüşme eğiliminde değildir. Bununla birlikte, Osteoid Osteoma tümörü, bazı kötü huylu kemik tümörleriyle karıştırılabilir. Kesin bir teşhis için patolojik değerlendirme gereklidir.
Osteoid Osteoma Tümörü Ağrısı Nasıl Geçer?
Osteoid Osteoma tümörünün ağrısı genellikle basit ağrı kesicilerle, özellikle aspirin ile kontrol altına alınabilir. Ancak bazı hastalarda kullanılan ağrı kesicilere rağmen ağrı şiddetlenebilir. Bu tür durumlarda, ameliyatla veya kapalı bir yöntem olan Radyofrekans ablasyonu ile tümör çıkartılmalıdır.
Osteoid Osteoma Tümörünün Bitkisel Tedavisi Var mıdır?
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, Osteoid Osteoma tümörünün bitkisel veya doğal bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle Osteoid Osteoma tümörü için bitkisel veya doğal bir tedavi seçeneği önerilmemektedir.
Osteoid Osteoma Tümörü Tehlikeli midir?
Osteoid Osteoma tümörü iyi huylu bir kemik tümörüdür. Vücutta yayılma eğiliminde değildir ve hayati tehlike oluşturmaz. Ancak bu tümör nedeniyle yaşanan şiddetli ağrılar, hastaların yaşam konforunu olumsuz etkileyebilir. Ağrılara bağlı olarak kaslarda gerilme meydana gelebilir ve bacak boyunda kısalma gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir.
Osteoid Osteoma Tümörü Vücudun Hangi Bölgelerinde Oluşur?
Osteoid Osteoma kemik tümörü vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir, ancak en sık kalça ile diz arasındaki bölgede görülür. Bununla birlikte, çene ve omurga dahil olmak üzere vücudun farklı kemiklerinde de görülebilir.
Osteoid Osteoma Tümörlerinde Risk Grubu Var mıdır?
Osteoid Osteoma kemik tümörü için özel bir risk grubu belirlenmemiştir. Bu tümör her yaş grubunda görülebilir, ancak genellikle çocuklarda daha sık rastlanır. Erkek çocuklarında, kız çocuklarına göre daha yaygın olarak görülme eğilimindedir. Bu cinsiyet farkının kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Osteoid Osteoma Kemik Tümörü Hangi Yaşlarda Görülür?
Osteoid Osteoma kemik tümörü her yaşta görülebilir, ancak genellikle 10-20 yaş arası çocuklarda daha yaygın olarak ortaya çıkan iyi huylu bir kemik tümörüdür.
Osteoid Osteoma Tümöründe Kemik Sintigrafisi Çektirmeye Gerek Var mıdır?
Kemik tümörü Bilgisayarlı Tomografi ile teşhis edildiyse, ek olarak kemik sintigrafisi çekilmesine gerek yoktur. Ancak, Bilgisayarlı Tomografi sonucunda teşhis konulamadığı durumlarda, genel bir değerlendirme yapmak için vücut taraması amacıyla kemik sintigrafisi tercih edilebilir.
Osteoid Osteoma Tümörü Tekrarlar mı?
Osteoid Osteoma kemik tümörü, açık cerrahiyle tamamen çıkarıldığında veya radyofrekans ablasyon yöntemiyle tamamen yok edildiğinde genellikle tekrarlamaz. Ancak cerrahi veya radyofrekans ablasyon sonrasında tümör tamamen çıkarılamamışsa, tedavi sonrasında rahatlama olmasına rağmen tekrarlama olasılığı yüksektir.
Osteoid Osteoma Tümörü Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Osteoid Osteoma kemik tümörü kansere dönüşmez ve vücuda yayılmaz. Genellikle büyüme çağı sona erene kadar kendi kendine sınırladığı, durduğu veya yok olduğu bilinir. Ağrı hastanın yaşam konforunu önemli ölçüde etkilemiyorsa, herhangi bir tedavi gerekmez. Ancak tedavi edilmediği durumlarda yaşanan ağrıya bağlı olarak kaslarda kasılma ve bacak boyunda kısalma gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru tedavi yöntemleri seçilmelidir.
Osteoid Osteoma Radyofrekans Yönteminin Riskleri Var mıdır?
Kemik tümörü, damarlara ve sinirlere çok yakın olduğu durumlarda radyofrekans ablasyon yöntemi genellikle tercih edilmez. Radyofrekans ablasyon işlemi sırasında, kemik etrafındaki dokuların yanma riski bulunur. Cilde çok yakın olan tümörlerde cilt nekrozu (doku ölümü) riski ortaya çıkabilir. Ayrıca işlemden sonra tümörün tamamen yakılıp yakılmadığı, hastanın şikayetlerindeki azalmaya göre belirlenir. Radyofrekans ablasyonunun nüks ihtimali, açık cerrahiye göre daha yüksektir.
Osteoid Osteoma Ameliyatı Olanlar Hastanede Kaç Gün Kalır?
Radyofrekans ablasyon işleminden sonra hasta aynı gün taburcu edilebilirken, Osteoid Osteoma ameliyatından sonra hasta genellikle 1-2 gün hastanede yatırılır. Hastanın hastanede kalış süresi çıkarılan tümörün büyüklüğü ve yerine bağlı olarak değişebilir.
Osteoid Osteoma Tümör Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi işlemin belirli riskleri vardır. Osteoid Osteoma tümör ameliyatının riskleri şunlar şekilde sıralanabilir:
Enfeksiyon riski: Her cerrahi işlemde olduğu gibi, Osteoid Osteoma ameliyatında da enfeksiyon riski bulunur.
Tümörün bulunamaması: Osteoid Osteoma tümörü çok küçük olabilir, bu nedenle açık cerrahi sırasında tümörün bulunamama ihtimali vardır.
Kemik kırığı riski: Tümörle birlikte çıkartılan kemik miktarının fazla olması, kemik kırığı riskini artırabilir. Bu durumda, kırığın önlenmesi için bölgeye vida veya platin yerleştirilebilir.
Damar ve sinir hasarı: Tümörün bulunduğu bölge, damar ve sinirlere yakın olabilir, bu da damar ve sinir hasarı riskini artırabilir. Ancak yüksek teknolojik cihazlar kullanılan bu tür ameliyatlarda bu riskleri büyük ölçüde azaltır. Bilgisayarlı Tomografi’nin ameliyathane ortamında kullanılabilmesini sağlayan O-Arm teknolojisi, Osteoid Osteoma ameliyatlarındaki riskleri minimuma indirir.
Osteoid Osteoma Ameliyatından Sonra Tam İyileşme Ne zaman Olur?
Osteoid Osteoma kemik tümörü ameliyatlarının iyileşme süresi, tümörün bulunduğu bölgeye, tümörün büyüklüğüne ve kullanılan tedavi yöntemine bağlı olarak değişmektedir. Radyofrekans ablasyon yöntemi uygulanan durumlarda, hasta genellikle aynı gün taburcu edilebilir ve aynı gün ayaklarına basabilir. Ancak açık cerrahi yöntemi ile Osteoid Osteoma tümörü çıkartılan durumlarda, hasta genellikle 1-2 gün hastanede tutulur. Tümörün çıkartılmasına ve kemikte oluşan hasara bağlı olarak, hasta uzvunu kullanmamak için 1 ila 6 hafta arasında dinlenmesi gerekebilir.
Osteoid Osteoma Tümörü Kemikte Kırık Oluşumuna Neden Olur mu?
Bu tür tümörler, kemik kırıklarına yol açmazlar. Tam tersine, kemikte kalınlaşmaya neden olarak kemik daha sağlam ve kalın hale gelir. Kanser tümörleri gibi yıkıcı bir etkileri yoktur; aksine kemik yapısını güçlendirirler. Ancak açık cerrahi yöntemi ile tümör çıkartıldığında, kemikte oluşabilecek defektler kırıklara yol açabilir. Bu riski önlemek için kemikte büyük bir defekt oluşmuşsa, bölgeye vida veya platin yerleştirilebilir.