Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Blog Image

Suçiçeği Nedir?

Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024

Suçiçeği, vücudun birçok bölgesinde görülen, küçük ve içi sıvı dolu kaşıntılı lezyonlarla karakterize edilen bir hastalıktır. Bu döküntüler, ateş, halsizlik, öksürük ve iştah kaybı gibi semptomlarla birlikte ortaya çıkar. Solunum yoluyla kolayca bulaşan bu hastalık, suçiçeği geçirmemiş veya aşılanmamış kişiler için oldukça bulaşıcıdır. Bu nedenle, teşhis konulduktan sonra hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla erken dönemde önlemler alınması gereklidir.

Suçiçeği Nedir?
Suçiçeği nasıl bulaşır?
Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?
Suçiçeği Nasıl Teşhis Edilir?
Suçiçeği Nasıl Tedavi Edilir?
Suçiçeğinden korunma yöntemleri nelerdir?
Suçiçeği aşısı ne zaman yaptırılır ?
Suçiçeğinin zararı var mıdır?
Suçiçeği kaşıntısına ne iyi gelir?
Suçiçeği ile ilgili merak edilen diğer sorular

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği, tıbbi adı Varicella-zoster olan bir enfeksiyon kaynaklı bulaşıcı hastalıktır. Vücudun birçok yerinde kırmızı, küçük ve içi sıvı dolu kaşıntılı lezyonların meydana gelmesi ile karakterizedir. Genellikle hafif bir seyir izleyen suçiçeği, genellikle ilkbahar aylarında ve temas sonrası 11 ila 21 gün içinde kendine özgü belirtileri ile kendini gösterir.

Derideki kaşıntılı lezyonlar nedeniyle çocuklarda rahatsızlık ve ağlama nöbetlerine yol açabilen suçiçeği, genellikle iyi bir seyir izler. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, yani immün sistemi sorunlu olan kişilerde ciddi sonuçlara neden olabilir. Ayrıca, suçiçeği geçirmiş olan çocuklar bile ilerleyen dönemlerde hava yoluyla veya temas yoluyla tekrar suçiçeğine yakalanma ve suçiçeği geçirme riski taşırlar.

Suçiçeği nasıl bulaşır?

Suçiçeği, solunum yolu (öksürme, hapşırma veya tükürük damlacıklarının solunumu) ve deri lezyonlarına doğrudan temas yoluyla bulaşır. Suçiçeği olan bir kişiyle temas etmek, hastalığın bulaşması için yeterlidir.

Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?

Solunum yolu ile virüs temasından sonra yaklaşık 15 gün (kuluçka dönemi) geçtikten sonra suçiçeği hastalığının belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler şunlardır:

Hafif ateş görülebilir.
Burun akıntısı olabilir.
Halsizlik ve bitkinlik hissi izlenir.
İştah kaybı yaşanabilir.
Saç ve gövdede yoğun, içi sıvı dolu kabarcıklar görülür.

Suçiçeği hastalığının tipik bir özelliği, aynı bölgede farklı evrelerdeki döküntülerin bir arada bulunmasıdır. Hafif ateş, burun akıntısı ve halsizlik gibi belirtilerden bir veya iki gün sonra deri döküntüleri görünmeye başlar. Bu döküntüler ciltte kaşıntılı kızarıklıklar şeklinde başlar, ardından 24-48 saat içinde hafif kabarık, berrak ve içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve kabuklanmaya başlar. İlk döküntüler kabuklanırken, yaklaşık 5-7 gün boyunca yeni döküntüler oluşur.

Döküntüler saçlı deriden başlayarak yüz ve gövdeye doğru yayılır. Bacaklar ve kollar üzerinde ise daha az döküntü görülür. Döküntüler hastalığın ilk haftasında yoğundur, ancak ilerleyen haftalarda hekim kontrolü ve uygun tedavi ile azalmaya başlar.

Suçiçeği Nasıl Teşhis Edilir?

Suçiçeği, ciltte meydana gelen döküntüler sayesinde genellikle kolayca teşhis edilir. Bu belirtilere ek olarak, suçiçeği tanısı döküntüden alınan bir sürüntü ve kan testi ile konulabilir.

Suçiçeği Nasıl Tedavi Edilir?

Suçiçeğinin spesifik bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Hastalığın belirtilerine yönelik bazı ilaçlı tedaviler önerilmektedir. Örneğin, ateş varsa, doktorun tavsiye ettiği ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Vücutta meydana gelen döküntüler için de uygun kremler tavsiye edilmektedir. Suçiçeği döküntüleri, başka bir enfeksiyon gelişmediği sürece genellikle iz bırakmaz. Bu süreçte ilaçların yanı sıra hastalığın doğal olarak iyileşmesi beklenir. Döküntüler zamanla kabuk bağlayarak ve kuruyarak kaybolacaktır.

Suçiçeğinden korunma yöntemleri nelerdir?

Suçiçeği enfeksiyonundan korunma yöntemleri şunlardır:

Aşı: Suçiçeğiye karşı aşı, en etkili korunma yöntemi olarak kabul edilir. Aşılama, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Sosyal Mesafe: Suçiçeği damlacık, temas ve hava yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

Temastan Kaçınma: Suçiçeği salgını döneminde, çocukların kreş veya okula gönderilmemesi ve temasın sınırlanması önerilmektedir.

Kişisel Hijyen: Kişisel ürünlerin ortak kullanımı suçiçeği bulaşma riskini artırabileceğinden, kişisel hijyene dikkat edilmelidir.

Suçiçeği aşısı ne zaman yaptırılır ?

Ülkemizde, çocuklar için suçiçeği aşısı 12. ayda tek doz olarak aşı takviminde yer almaktadır. Suçiçeği hastalığından korunmanın en önemli yolu aşılamadır. Ülkemizde takvimde bulunmasa da, 4-6 yaş arasındaki çocuklara hatırlatma dozu aşısı yapılabilir ve bağışıklık güçlendirilebilir. Eğer 12 yaşından büyük bir kişiye aşı yapılacaksa, 2 doz aşı arasında 1 aylık bir süre olmalıdır. Eğer çocuğunuz, suçiçeği olan bir çocukla temas ettiyse ve bulaşma riski taşıyorsa, ilk 72 saat içinde aşı yaptırmak, onu hastalıktan korumak için etkili bir önlem olabilir.

Suçiçeğinin zararı var mıdır?

Suçiçeği, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde sinir sistemi ile ilgili bazı sorunlara yol açabilir. Suçiçeğin en riskli olduğu dönemler şu şekilde sıralanabilir:

Gebelik dönemi
Yenidoğan bebeklik dönemi
Uzun süre kortizon tedavisi alan bireyler
Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar
Prematürite (erken doğum) durumunda suçiçeği görülmesi, hayati tehlikelere yol açabilir.

Suçiçeği kaşıntısına ne iyi gelir?

Ciltte görülen kabarcıkların kaşıntıya neden olması, tipik bir sürecin doğal bir parçasıdır. Ancak bu dönemde kaşımanın, bölgenin tahrip olmasına ve iz bırakmasına yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, kaşıntı sürecinde tırnakların kısa kesilmesi önerilir. Suçiçeği kabarcıklarını kaşıyarak patlatmak, enfeksiyon riski gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kaşıntıyı hafifletmek için bazı özel kremler önerilmektedir, bu kremler döküntülerin üzerine uygulanabilir. Ancak reçetesiz ve kontrolsüz kullanılan el ve vücut kremleri, lezyonların artmasına ve iz bırakmasına yol açabilir. Suçiçeği sonrası ikincil deri enfeksiyonları, sağlık sorunlarına neden olabilen bir durumdur. Kabarcıkları şiddetli bir şekilde kaşımanın, mikrop kapma ve cilt yaralarının oluşumuna yol açabileceği unutulmamalıdır.

Bu süreçte kaşıntının etkisini azaltmak için sıcak ortamlardan kaçınılarak ılık suyla banyo yapılması önerilir.

Suçiçeği ile ilgili merak edilen diğer sorular

Suçiçeği geçirmeyen zona olur mu?

Zona hastalığına yol açan virüs, suçiçeği hastalığına neden olan Varicella-zoster virüsüdür. Bir kişinin çocukluk döneminde suçiçeği geçirmiş olması, yetişkinlik döneminde zona hastalığına yakalanma riskini artırabilir. Zona, deri döküntüleri açısından suçiçeği ile benzerlik gösterir, ancak zona döküntüleri sınırlı bir bölgede bulunur ve bu bölgedeki döküntülere şiddetli ağrı eşlik edebilir.

Suçiçeği aşısının yan etkileri nelerdir?

Çoğu çocukta aşıların neden olduğu yan etkiler görülmezken, bazı çocuklarda aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, ateş, hafif döküntü gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.

Suçiçeği döküntüleri kaç günde geçer?

Suçiçeği enfeksiyonu, virüs ile temas sonrası 7 ile 21 gün içinde ortaya çıkar. İlk oluşan döküntüler kabuklanmaya başladığında, yaklaşık 5-7 gün boyunca yeni döküntüler meydana gelir. İlk lezyonlar kabuklanırken, yeni lezyonların oluşmaya devam etmesi nedeniyle tüm döküntülerin kabuklanması yaklaşık 2 hafta sürer.