Acil Servis
Acil Servis
Acil servis genellikle yaralanma, düşme, ateşli hastalık, travma, göğüs ağrısı, şiddetli karın ağrısı ve kalp krizi gibi hayati tehlike arz eden durumlarda hastaların getirildiği birimdir. Birdenbire ortaya çıkan ve hastanın hayatını riske atan durumlar acil servislerde ilk muayene yapılır. Hastanın şikayet ve genel durumu dikkate alınır. Buna bağlı olarak acil servislerde 3 farklı alan bulunur. Bunlar;
- Kırmızı alan: Öncelikli olarak hayati tehlike taşıyan hastalara bakar. Ağır şekilde yaralanan ya da ciddi bir hastalık geçiren kişiler ilk olarak bu alana getirilir. Kalp krizi belirtileri ya da nefes almada zorluk gibi durumların ilk muayenesi bu alanda yapılır. Bunun yanı sıra ambulans ile hastaneye getirilen hastada ilk olarak bu alana alınır.
- Sarı alan: Kişilerin geçirmiş olduğu kaza ya da travmaya bağlı olarak vücutlarında kalıcı hasar bırakma riski olan kişiler bu alana alınır. Sarı alana gelen kişilerin bir süre beklemelerinde sakınca görülmez.
- Yeşil alan: Kişilerde hayati bir tehlike yoksa bu alanda muayene edilirler. Hafif yaralanma ya da hastalık durumları bu alanda karşılanır. Bu alanda bulunan hastaların sağlık durumları özellikle kırmızı alanda bulunan hastalara göre daha hafiftir. Bu nedenle bu alanda bulunan hastalar özellikle kalabalık hastanelerde uzun süre bekleyebilirler.
Hastaneye getirilen hastanın öncelik durumu belirlendikten sonra bu üç alandan uygun olana yerleştirilir. Daha sonra ilk muayenesi acil servis tarafından yapılır ve gerekli durumlarda farklı birimlere yönlendirilirler. Eğer hastanede hastanın tedavi için gerekli tıbbi donanım yoksa hasta, gerekli şartlar sağlanarak başka bir hastaneye sevk edilir.
Acil Poliklinik Hasta Kabulü
Hastaneye acil olarak gelen ya da getirilen hastalar için belli bir protokol izlenir. Bu protokol aşağıdaki gibidir:
- Acil servise ambulans ya da sedye ile gelen hastalar öncelikli olarak sarı alana alınır. Hayati tehlike taşıyan ve durumu kritik olanlar ise kırmızı alana alınır. Bunun haricinde gelen hastalar triyaj alanına gönderilir.
- Acil doktoru tarafından ilk muayenesi yapılan hastaların gerekli işlemleri başlatılır. Hasta kayıt sistemine kayıt işlemi yapılır ve sekreter tarafından barkod çıkartılır. Hasta tek başına gelmişse işlemler acil servis içerisinde bulunan çalışanlar tarafından yapılır.
- Yeşil alanda bulunan hastaların muayeneden sonra reçeteleri verilir. Kontrol verilen hastalara polikliniklere yönlendirilir.
- Sarı alanda bulunan hastalar için muayene başlatılır. Tıbbi değerlendirme sonucu ayaktan tedavisine karar verilen hastalar tedavilerini tamamladıktan sonra taburcu edilir. Bu değerlendirme sonucunda yatış yapılması istenen hastaların ise yatış işlemleri yapılır.
- Hastanın genel sağlık durumuna bakılarak direkt olarak servise ya da yoğun bakıma alınır. Eğer hastanede boş yatak yoksa hastane diğer hastanelerle iletişime geçerek hastaya başka bir hastane ayarlaması yapar.
- Acil servis yaralanma ve adli vaka olaylarına da oldukça fazla rastlanan bir servistir. Bu gibi durumlarda polise haber verilmesi gerekir. Hastanın geliş saati ve bilgileri adli vakalar bölümüne kaydedilir. Daha sonra adli vaka dosyası oluşturularak hastanenin arşivine kaydedilir. Oluşturulan raporun bir kopyası da polislere teslim edilir.
Acil Serviste Yapılan Uygulamalar Nelerdir?
Acil servis tarafından uygulanan uygulamalar genellikle hastanın yaşamsal fonksiyonlarını sabit tutmak ya da normal düzeye getirmek amacı ile yapılır. Acile getirilen hastanın bütün tedavisi burada gerçekleştirilemez. İlk muayene yapıldıktan sonra hasta ya taburcu edilir ya da yatışı yapılır. Acil serviste en fazla yapılan uygulamalar aşağıdaki gibidir:
- Kalp ve akciğer canlandırması: Solunumu ya da kalp atışı duran hastaların bu organlarını tekrar çalışır hale getirilmesi için yapılan işlemlerdir. Kalp masajı, damar yolu açılması, hastayı entübe etmek ya da gerekli ilaçların verilmesini kapsar.
- Hastanın entübe edilmesi: Acile getirilen hasta kendi başına nefes alamayacak durumdaysa entübasyon işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından akciğerler havalanır.
- Acil kalp ritimlerinin izlenmesi.
- Dikiş atma ve alçı uygulamaları.
- Damar yolu ya da kas içerisine gerekli ilaçların verilmesi.
- Zehirlenmelere karşı panzehir uygulamaları.
- Zehirlenmeleri geri döndürmek amacıyla aktif kömür uygulaması ve mide yıkanması.
- Pansuman ve yara temizliği.
- Aşısı olmayan hayvan tarafından ısırılan kişiler için tetanoz ve kuduz aşısı uygulamaları.
- Ultrason, röntgen, MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanılması. Bu uygulama genellikle kaza, yaralanma ya da travma gibi durumlarda tercih edilir.
- Damar yolu kullanılarak sıvı kaybının önüne geçilmesi.
Acil servis tarafından yapılan muayenelerde hasta stabil duruma getirilir. Daha sonra hastanın durumuna göre ya daha detaylı bir tedavi başlatılır ya da hasta taburcu edilir. Acil servise getirilen hastaların bütün tedavilere burada yürütülemez.
Acil Serviste Güvenlik Önlemleri
Acil servis baktığı hastaların hayati önem taşıması sebebiyle oldukça karışık yerler olarak bilinir. Acil servislerde güvenliğin sağlanabilmesi oldukça önemlidir. Hasta, hasta yakını ve acil serviste bulunan hekimlerinin güvenliğinin sağlanması için yeteri sayıda güvenlik görevlisinin acilde bulunması gerekir. Acil serviste güvenliğin sağlanması için alınan önlemler aşağıdaki gibidir:
- Güvenlik personelleri ambulans girişleri, acil olarak gelen ya da sedye ile gelen hastalar haricinde giriş çıkışları saat 17:00 itibari ile kapatır. Böylece hastaneye giriş-çıkışlar kontrol altına alınmış olur.
- Gelen hastalar hekim ya da hemşire gerek görürse refakatçisi ile muayene edilir. Hastanın yanında yalnızca bir kişi alınır.
- Acile gelen hastalar için kullanılan otoparklara yeterli ışıklandırma ve güvenlik kameraları yerleştirilir. Ayrıca bu alanlara da yeteri kadar güvenlik personeli yerleştirilir.
Acil servis uygulamalarına bakıldığında hastaların hayati durumlarını etkileyecek uygulamalar olduğu görülür. Bu nedenle hasta acile gelen hasta yakınları da soğuk kanlılığını koruyamayabilir. Bu durum acilde kargaşa çıkmasının en büyük nedenidir. Oluşabilecek herhangi bir kargaşanın önüne geçebilmek adına güvenlik personel sayılarının yeterli olması son derece önemlidir. Bu hem gelen hastanın hayati durumunu hem de hastayı tedavi edecek olan acil doktorunu direkt olarak etkilemektedir. Hastanede düzenin sağlanabilmesi adına acil serviste güvenlik önlemlerinin mutlaka alınması gerekir.