Genel Yoğun Bakım Ünitesi
Genel yoğun bakım ünitesi , alan olarak hayati riski bulunan kişiler ile ilgilenmektedir. Var olan hayati riski minimuma indirmek için bu tür bakım üniteleri içerisinde son teknolojik araçlar ve ekipmanlar bulunmaktadır. Buna ek olarak bu tür bir bakım ünitesinde çalışan personeller de daha donanımlı ve daha profesyonel olarak seçilmektedir. Bunların yanı sıra diğer hastane bölümlerine göre yoğun bakım ünitelerinde hijyen ve sterilizasyon gibi konulara çok daha fazla dikkat edilmektedir. Bunların temel sebebi genel yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastayı mümkün olan en ideal koşulları sağlayarak iyileştirmek ve tedavi etmektir.
Genel Yoğun Bakım Ünitesinin Önemi Nedir?
Sürekli bir takip durumu gerektiren hastalar ve yatalak hastalar için genel yoğun bakım ünitesi oldukça fazla öneme sahiptir. Bu tür hastalara ek olarak sağlık durumu hızla kötüye giden ve fazladan bir desteğe ihtiyaç duyan hastalar için de bakım üniteleri büyük bir önem arz etmektedir. Yoğun bakım ünitelerinde bulunan solunum ya da dolaşım cihazları gibi teknolojik araçlar ile yaşam desteğine ihtiyaç duyan hastalar gözetim altında tutulmaktadır. Bunun yanı sıra solunum gibi temel yaşam desteğine ya da ileri bir yaşam desteğine bağlı olan hatalar için gerekli tedavi ve bakım hizmetlerinin genel yoğun bakım ünitelerinde sağlanması gerekmektedir.
Genel Yoğun Bakım Ünitesi Ne Tür Rahatsızlıkların Bakımı ve Tedavi Süreci İle İlgilenir ?
Genel yoğun bakım ünitesi genellikle hayati riski bulunan hastalara yönelik olarak kullanılan bir bakım ünitesi olarak bilinmektedir. Bu tür hastalara ek olarak , ciddi bir enfeksiyona sahip hastalar ya da ani bir şekilde felç geçiren hastaların tedavi ve takip işlemleri için de yoğun bakım üniteleri kullanılmaktadır. Bu tür hastalıkların yanı sıra:
- Beyin kanaması geçiren hastalara yönelik tedavilerde ,
- Extremite travma durumunda ,
- Guillian Barre ya da Myastenia Gravis gibi sinir sistemine bağlı bir hastalığı bulunan kişilerde ,
- Vital fonksiyonları bakımından bozan ya da bozulma ihtimali bulunan hastalarda ,
- Yapılan büyük ameliyatlar sonrası hasta takibinin yakından yapılması gereken durumlarda ,
- Genel bir vücut travması bulunan hastalarda ( Kafa , karın ya da göğüs gibi ),
- Solunum destek cihazına bağlı bir şekilde tedavi ve bakım gerektiren ciddi solunum yetmezliği bulunan hastalarda ,
Bu gibi durumlar için de genel yoğun bakım ünitesi kullanılır. Böylece hastanın takip ve tedavi işlemleri en uygun ortamda en uygun uzman kişilerin yardımı ile sağlanmış olur.