Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Blog Image

Ureaplasma nedir?

Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024

Mikroskopla bile görülemeyecek kadar küçük olan ureaplasma, genellikle ürogenital (idrar ve üreme) yollarında bulunan bakterilerdir. Ureaplasma, vücutta herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığı sürece tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda bu bakteriler, olması gerekenden daha hızlı bir şekilde çoğalarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan ureaplasma, cinsel olarak aktif kadın ve erkek yetişkinler arasında yaygındır. Çocuklar ve cinsel olarak henüz aktif olmayan yetişkinler arasında nadir görülür. Bağışıklık sistemi zayıf olan HIV pozitif veya organ nakli yapılmış bireyler, yüksek ureaplasma enfeksiyonu riski altındadır. Vücuda vajina veya üretra yoluyla giren ureaplasma bakterileri, tek hücreli ve hücre duvarı olmayan mikroorganizmalar olduğundan, tedavisinde kullanılan penisilin ve birçok antibiyotiğe direnç gösterebilirler. Bu nedenle, ureaplasma tedavisine başlamadan önce kullanılacak antibiyotiğin kültür testleri sonucunda belirlenmesi gerekmektedir. Kültürle birlikte yapılan antibiyogram testi, mikroorganizmanın hangi antibiyotiğe duyarlı olduğunu ve hangisine dirençli olduğunu belirleyebilir.

Ureaplasma nedir?
Ureaplasma nasıl bulaşır?
Ureaplasma enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Ureaplasma enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?
Ureaplasma enfeksiyonunun tedavisi nedir?
Ureaplasma ile ilgili sık sorulan sorular

Ureaplasma nedir?

Ureaplasma, genellikle vücutta yaşayan bakterilerin bir parçası olarak kabul edilir ve çoğunlukla herhangi bir sorun oluşturmaz, bu nedenle tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda, ureaplasma bakterisi olması gerekenden daha hızlı bir şekilde çoğalarak çeşitli hastalıklara neden olabilir. Ureaplasma, hem kadınlarda hem de erkeklerde genital enfeksiyonlara yol açabilen, cinsel yolla bulaşabilen mikroorganizmalardır. Ureaplasma, mikoplazma olarak bilinen bir bakteri sınıfının üyesidir. Tek hücreli ve hücre duvarı olmayan mikroorganizmalardır. Bu özellikleri, penisilin ve birçok antibiyotiğe karşı direnç göstermelerini sağlar. İnsanlarda 14 farklı ureaplasma türü tanımlanmıştır, ancak en yaygın olanları Ureaplasma urealyticum ve Ureaplasma parvum’dur. Bu türler genetik testler ve diğer laboratuvar özellikleri ile birbirlerinden ayırt edilebilir. Ureaplasma urealyticum’un cinsel yolla bulaşma olasılığı ve şikayet oluşturma olasılığı daha yüksektir. Bu mikroorganizmalar, standart kültür ortamlarında değil, daha karmaşık yapıdaki kültür ortamlarında üretilebilirler.

Ureaplasma nasıl bulaşır?

Ureaplasma, birçok sağlıklı erkek ve kadının ağız ve genital organlarında bulunan zararsız bakterilerdir. Bu bakteriler herhangi bir belirtiye neden olmaz ve genellikle tedavi gerektirmez. Bakteriyi taşıyan kişiler arasında doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Bununla birlikte, en önemli bulaş yolu genellikle korunmasız cinsel ilişki sırasında direkt temasla gerçekleşir. Bir diğer nadir bulaşma yolu ise hamilelik ve doğum sırasında anneden bebeğe geçiştir.

Ureaplasma enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Ureaplasma enfeksiyonları genellikle belirti vermez. Çoğu zaman herhangi bir yakınmaya neden olmaz ve sadece alınan kültürlerde tespit edilebilir. Ureaplasma enfeksiyonunun belirtileri şunlar olabilir:

Her iki cinsiyette de idrar yolu (üretra) enfeksiyonları
İdrar yaparken yanma ve akıntı
Penis ucunda ıslaklık
Kötü kokulu akıntı
Kasık ağrıları
Böbrek ve sırt ağrısı
Genital bölgede kaşıntı ve yanma
Testislerde ağrı ve hassasiyet
Ağrılı cinsel ilişki görülebilir.

Ayrıca, ureaplasma enfeksiyonu erkeklerde üretrit ve bazen epididimit dahil olmak üzere üreme sistemi enfeksiyonlarına neden olabilir. Kadınlarda ise bakteriyel vajinoz, servisit, pelvik inflamatuar hastalık ve kısırlık gibi durumlara yol açabilir.

Ureaplasma enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Ureaplasma enfeksiyonlarının tanısı alınan sürüntü veya biyopsi incelemesi ile konulur. Test için örnek üretra, vajina, uterus veya idrar örneğinden alınabilir. Ureaplasma, mikroskop altında görülmesi neredeyse imkansız olan küçük boyutlara sahip bir mikroorganizma olduğu için tanısı özel laboratuvar testleri ve ekipmanı gerektirir.

Ureaplasma enfeksiyonunun tedavisi nedir?

Herhangi bir semptomu olmayan kişilerde tedavi her zaman gerekli olmayabilir. Bu durum özellikle ureaplasma bakterilerinin vücutta zararsız bir şekilde var olduğu zamanlarda geçerlidir. Tedavi başlanacaksa tercih edilecek antibiyotiğe kültür sonucuna göre karar vermek en uygunudur. Kültürle birlikte yapılan antibiyogram testinde mikroorganizmanın hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu ve hangisine dirençli olduğu araştırılır. Ureaplasma enfeksiyonlarının tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Tedaviye cevap alınamadığı durumlarda farklı ilaçlarla tedaviye destek verilebilir. Antibiyotik tedavisi sonrasında devam eden dirençli enfeksiyonlarda eş (cinsel partner) tedavisi ve ikinci bir kür uygulaması gerekebilir.

Ureaplasma enfeksiyonu kimlerde sık görülür?

İlişki sırasında genital bölgelerde açık yaraların bulunması, ureaplasma enfeksiyonu riskini artırabilir. Bu risk özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kadınlar, erkekler ve yenidoğanlarda daha belirgin olabilir. Ureaplasma, cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olduğu için özellikle çok eşli cinsel ilişkisi olan ve korunmasız ilişkiye giren bireylerde enfeksiyon riski yüksektir. Prezervatif kullanımı enfeksiyon riskini azaltabilir, ancak tam koruma sağlamayabilir, bu da akılda tutulmalıdır.

Ne zaman ureaplasma enfeksiyonu testi yaptırılmalı?

Eğer belirti yoksa, şüpheli cinsel temasın ardından 14 gün içinde bu testi yaptırmak önerilir. Ancak şikayetler varsa, erken tanı ve tedavi için doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.

Ureaplasma tedavi sonrası tekrar test yaptırmam gerekiyor mu?

Antibiyotik tedavisine başladıktan 4-5 hafta sonra bir kontrol testi yapılabilir, ancak rutin olarak önerilmez. Kontrol testi sırasında pozitif ureaplasma sonucu, özellikle herhangi bir semptom görülmüyorsa endişe sebebi olmamalıdır. Bu durum, kişideki ureaplasma enfeksiyonunun bir hastalığın nedeni olarak değil, normal flora içinde bulunduğunu gösterir.

Ureaplasma tedavisi sonrası tekrar cinsel ilişki için ne kadar beklemem gerekiyor?

İdeal olarak antibiyotik tedavisi süresince, en az 7 gün boyunca cinsel teması önlemelisiniz.

Ureaplasma enfeksiyonu hayati risklere neden olabilir mi?

Her iki cinsiyette de, ureaplasma enfeksiyonları en sık üretrite neden olabilir. Ayrıca, böbrek iltihaplarına, eklem iltihaplarına ve pelvik kaslarda iltihaplara yol açabilir. Kadınlarda genital ve pelvik enfeksiyonlara sebep olabilir. Ureaplasma enfeksiyonları, kadınlarda düşük ve tekrarlayan gebelik kayıplarına, erkeklerde sperm bozukluklarına ve kısırlığa, erken doğuma, su kesesinin erken patlamasına neden olabilir.

Ureaplasma enfeksiyonu bakımından kadınlar mı erkekler mi daha fazla risk altında?

Kadınların, ureaplasma kaynaklı hastalık riski, erkeklere kıyasla daha yüksektir. Yapılan çalışmalarda herhangi bir yakınması olmayan cinsel yönden aktif kadınların %40-80’inde Ureaplasma tespit edildiği bildirilmiştir. Erkeklerde ise enfeksiyon ve kolonizasyon görülme sıklığı daha düşüktür; enfeksiyon riski yaklaşık %10-20 oranındadır.

Ureaplasma enfeksiyonu kısırlık yapar mı?

Ureaplasmanın kısırlığa neden olup olmadığı konusu tartışmalıdır. Ureaplasma enfeksiyonları, kadınlarda nadiren kısırlık (infertilite) problemlerine yol açabilir. Bu durum, genellikle diğer mikroorganizmaların da bulunduğu şiddetli enfeksiyon durumlarında gözlemlenir. Diğer yandan, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini bozarak çocuk sahibi olmayı güçleştirebilir.