Yumurta Rezervi Düşüklüğü – AMH nedir?
Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024
AMH, yani antimüllerian hormon, kadın sağlığına ilişkin önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Bu, doğurganlığı simgeliyen bir hormon olması ve zamanla azalması, ayrıca bu azalmanın engellenememesi nedeniyledir. Ancak, bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle bu azalmanın belirli bir ölçüde yavaşlatılabileceği belirtilmektedir.
Yumurta Rezervi Düşüklüğü – AMH nedir?
AMH hormonu normal değeri kaç olmalıdır?
AMH değerinin düşük olmasının sebepleri nelerdir?
AMH düşüklüğünde hangi başka testler yapılmaktadır?
AMH testi düşük çıkarsa ne olur?
AMH testi adetliyken mi yapılır?
Yumurta rezervi düşüklüğü tedavisi var mıdır?
Yumurta rezervi düşük kadınlara uygulanan PRP tedavisi nedir?
Erken menopoz engellenir mi?
Yumurta rezervine ne iyi gelir? Yumurta rezervi kürü var mıdır?
Yumurta gençleştirme ilaç tedavisi nedir?
Sigara, alkol, kafein ve stres yumurta rezervini etkiler mi?
Yumurta Rezervi Düşüklüğü – AMH nedir?
Kadınlarda AMH (Antimüllerian Hormon), anne karnında başlayarak menopoza kadar devam eden bir hormondur. Bu hormon, menopoz döneminde azalmasına rağmen salgılanmaya devam eder. AMH (Antimüllerian Hormon) testi, kadınlarda yumurta rezervini gösteren en kolay uygulanan bir hormon testidir, kandan bakılır. Bu testin önemli bir özelliği, adetin herhangi bir gününde, açlık şartı olmaksızın herhangi bir zamanda yapılabilmesidir. Kadınlarda yumurta rezervi azaldıkça, kandaki AMH miktarı da eşit oranda düşer. Bu nedenle AMH testi genellikle tüp bebek tedavilerinde kadın yumurta rezervi ve kalitesini değerlendirmek için kullanılır.
AMH hormonu normal değeri kaç olmalıdır?
“Kadınlarda yumurta rezervi ne olmalıdır?” sorusu sıkça karşılaşılan bir sorudur. Genellikle AMH değeri, 1.5 ila 4 ng/ml arasında normal kabul edilir. AMH değeri 1 ng/ml ve altında olan durumlar ise düşük yumurta rezervini gösterir. Gebelik planlayan kadınlar için yumurta dondurma işlemi bir alternatif olabilir. Özellikle 35 yaşın altındaki kadınlarda, AMH düşüklüğü erken menopoz belirtisi olabilir. 4 ve üzerindeki AMH değeri genellikle polikistik over sendromu olan hastalarda görülebilir. 1.1 ng/ml’ın altı ise düşük over rezervini gösterir.
AMH değerinin düşük olmasının sebepleri nelerdir?
AMH değerinin düşük olmasının birçok nedeni vardır. Bu durumun en önemli nedeni genetik yatkınlıktır. Erken menopoz öyküsüne sahip olan annesi, teyzesi, kız kardeşi ve yakın akrabaları bulunan kişiler dikkatli olmalıdır. Yumurtalıklarından herhangi bir nedenle ameliyat olan bireylerde de AMH değeri düşüklüğü riski artmaktadır. Ayrıca, turner sendromu gibi bazı genetik hastalıkların varlığında da AMH değerinin düşük olduğunu gözlemleyebiliriz.
AMH düşüklüğünde hangi başka testler yapılmaktadır?
Kısırlık veya erken menopoz endişesiyle başvuran hastalarda E2, FSH ve AMH testleri uygulanabilir. Kadınlarda genel olarak kabul edilen referans değerleri 1,5-4 ng/ml arasındadır. 4 ng/ml üzerinde olması yüksek olarak değerlendirilmektedir. 1,1 ng/ml’nin altında olması ise düşük olarak kabul edilmektedir.
AMH testi düşük çıkarsa ne olur?
Gebelik planı olan hastalarda AMH değeri düşük çıkarsa, gebe kalmayı ertelememek önemli bir öneridir. Ancak gebelik planı henüz olmayan veya bekar olan hastalar için, yumurta dondurma adı verilen bir işlem, yumurtaların dondurularak ileride kullanılmak üzere saklandığı bir yöntem olarak bu kişilere faydalı olabilir.
AMH testi adetliyken mi yapılır?
AMH testi kandan alınan bir testtir. Bu test için adet olma şartı yoktur, menstrüel döngünün herhangi bir gününde yapılabilir.
Yumurta rezervi düşüklüğü tedavisi var mıdır?
Yumurta rezervini artıracak özel bir tedavi yöntemi günümüzde maalesef mevcut değildir. Ancak bazı faktörlerin yumurta rezervinin düşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Sigara kullanımı, stres, alkol alımı, aşırı kafein tüketimi, fast food, paketli gıdalar ve doymuş yağ asitlerinden zengin bir beslenme gibi sağlıksız alışkanlıklar yumurta rezervi düşüşünü hızlandırabilir. Her ne kadar yumurta rezervini artıracak bir yöntem bulunmasa da, bu tür yaşam tarzı değişikliklerinden kaçınılarak düşüş hızının yavaşlaması mümkündür.
Ancak, bir kadın yumurta rezervinin düşük olduğunu biliyorsa ve yakın bir gelecekte hamilelik planı yapmıyorsa, kendisine yumurta dondurma işlemiyle önlem alma seçeneğini değerlendirmesi önerilmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki yumurta rezervi düşük olan kadınlar doğal yollarla da hamile kalabilir. Ancak zaman kaybetmeden uygun tedavi protokolleri ile süreci hızlandırmak gerekebilir. Bu hastalara doğru bilgilendirme ile zamanın önemi vurgulanmalıdır. Yumurta dondurma işleminin başarısı, yumurta rezervi iyice azalmadan önce uygulandığında daha yüksek olabilir.
Yumurta rezervi düşük kadınlara uygulanan PRP tedavisi nedir?
PPR tedavisi, henüz güncel uygulamalarda geniş kabul görmemiştir. Ancak, bu alanda çok fazla alternatif olmadığı için bazı durumlarda tercih edilmektedir. Gerçekte, PRP yöntemi uzun yıllardır ortopedi ve plastik cerrahi alanlarında kullanılan bir tekniktir; ancak, üreme fizyolojisi üzerindeki etkileri henüz tam olarak anlaşılamamış ve kesin faydası kanıtlanmamıştır.
Erken menopoz engellenir mi?
Kadınlar, doğdukları anda belirli bir yumurta sayısıyla gelirler ve bu sayı yıllar içinde azaldığı için erken menopoz, yumurta rezervi gibi engellenemez sorunlar arasında bulunmaktadır.
Yumurta rezervine ne iyi gelir? Yumurta rezervi kürü var mıdır?
Yumurta rezervini artırmak için evde uygulanabilecek veya aktarlardan temin edilebilecek kesin bir karışım bulunmamaktadır. AMH düşüklüğü yaşayan hastalar, bu tür ürünleri kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Yumurta gençleştirme ilaç tedavisi nedir?
Yumurta rezervini artırmak yerine, yumurta kalitesini destekleyen ve hücre yaşlanmasını geciktiren çeşitli ilaçlar önerilebilmektedir. DHEA, folik asit, A ve E vitamini, Koenzim Q 10 gibi destek tedavileri, hekim kontrolünde yapılan tedavilere ek olarak önerilebilmektedir.
Sigara, alkol, kafein ve stres yumurta rezervini etkiler mi?
Sigara, alkol ve kafeinin aşırı tüketimi, hem yumurta sayısını hem de yumurta kalitesini olumsuz etkileyebilir. AMH değeri düşük çıkan hastalar için bu nedenle kesinlikle sigara, alkol, kafein ve stresten uzak durmaları önerilmektedir.