Konjestif kalp yetmezliği nedir?
Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024
Yaşam süresinin artmasıyla birlikte toplumda kalp hastalıklarının sıklığı da artmaktadır. Özellikle akciğerler, karın ve bacaklar gibi organlarda sıvı birikimi ve ödemle kendini gösteren “Konjestif Kalp Yetmezliği” olarak da bilinen bu durum, kalp kasının hasar gördüğü ve zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Sağ veya sol tarafı etkileyebilen bu hastalık, genellikle yaşlılık döneminde görülen bir rahatsızlık olarak kabul edilse de her yaşta ortaya çıkabilir.
Konjestif kalp yetmezliği nedir?
Konjestif kalp yetmezliği neden olur?
Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir?
Konjestif kalp yetmezliği tanısı nasıl konulur?
Konjestif kalp yetmezliği tedavi yöntemleri nelerdir?
KONJESTİF KALP YETMEZLİĞİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
Konjestif kalp yetmezliği nedir?
Konjestif kalp yetmezliği, vücutta yaygın sıvı birikimi ve ödemle karakterizedir. Kalp, pompa görevini anormal bir şekilde yerine getiremediğinde ortaya çıkar. Bu hastalık, diğer eşlik eden hastalıklarla birlikte olduğunda kalp daha fazla zarar görebilir. Bu nedenle, kalıcı hasarlar oluşmadan önce konjestif kalp yetmezliğinin tedavi edilmesi önemlidir.
Konjestif kalp yetmezliği neden olur?
Kalp yetmezliği, bir hastalık değil, farklı nedenlerle ortaya çıkan klinik bir durumdur. Kalbin normal işlevlerinde bozulmaya yol açabilen her türlü rahatsızlık, kalp yetmezliğine yol açabilir. Bu hastalıklar, kalple ilgili sorunların yanı sıra kalp dışındaki birçok hastalığın seyri sırasında da gelişebilir. Tiroid hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, kalp ritim bozuklukları, aşırı stres, COVID gibi bazı viral hastalıkların seyri sırasında da ortaya çıkabilir. Ayrıca, kalp dışı organlarla ilişkili bazı hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar (nörolojik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları vb.) nedenler arasında yer alabilir. Hamilelik nedeniyle ortaya çıkabilen kalp yetmezliği ve doğuştan gelen genetik özelliklere sahip bazı kalp yetmezlikleri de bu duruma dahildir. Tüm bu nedenlere ek olarak, nedeni tam olarak bilinmeyen ve “idiyopatik” olarak adlandırılan bir kalp yetmezliği türü de bulunmaktadır.
Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir?
Kalp yetmezliği belirtileri şunları içerebilir: kilo artışı, vücutta şişlikler, nefes darlığı, çabuk yorulma. Sırtüstü yatarken ve gece yatarken ortaya çıkan nefes darlığı genellikle öncü belirtilerdir.
Konjestif kalp yetmezliği tanısı nasıl konulur?
Doğru bir fizik muayene ve gerekli laboratuvar testleri gereklidir. Ancak tanıda altın standart olarak ekokardiyografi (EKO) incelenmelidir.
Konjestif kalp yetmezliği tedavi yöntemleri nelerdir?
Kalp yetmezliği, birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen bir klinik durumdur. Bu nedenle kalp yetmezliği tedavisi, hastalığın kökeninin belirlenip ortadan kaldırılmasına dayanır. Örneğin, damar tıkanıklığı nedeniyle kalp yetmezliği olan bir bireyde tıkalı damarların açılması, en uygun tedavi seçeneği olarak kabul edilir. Ancak damar tıkanıklığına bağlı kalp yetmezliği durumunda süreç uzun bir zaman diliminde gelişmiş ve kalpte kalıcı hasarlar oluşmuşsa, tıkalı damarların açılması veya değiştirilmesi, kalbi tamamen eski gücüne kavuşturarak kalp yetmezliğini tamamen iyileştirmeyebilir. Bu durumda, ömür boyu düzenli destekleyici tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Konjestif kalp yetmezliği tedavisinin en önemli aşaması, temel nedeni hedef alan tedavi seçenekleridir.
Konjestif kalp yetmezliği evreleri nelerdir?
Erken evrelerde, bireylerde nefes darlığı, hızlı yorulma ve vücutta şişlik gibi belirtiler görülebilir, ancak bu kişiler, bu şikayetlere rağmen günlük işlerini yardımsız bir şekilde yapabilirler. İlerleyen evrelerde, günlük aktiviteleri yardım almadan tamamlamak zorlaşabilir. Daha ileri aşamalarda ise istirahatte bile nefes darlığı yaşanabilir. Bu evrelerde konjestif kalp yetmezliği olan bireylerin hastaneye yatırılması ve gerekli müdahalelerin yapılması gerekebilir.
Konjestif kalp yetmezliği risk faktörleri nelerdir?
Kalp damar tıkanıklıkları başta olmak üzere yaşlılık, yüksek tansiyon, diyabet, metabolik hastalıklar gibi faktörlerin yanı sıra, mevcut hastalıklar için verilen tedavilerin ihmal edilmesi ve önerilere uyulmaması, en önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır. Bu aynı zamanda hastalığın ilerlemesine katkıda bulunan nedenler olarak kabul edilir.
Konjestif kalp yetmezliği kimlerde görülür?
Kalp yetmezliği, genellikle yaşlı bireylerde görülen bir hastalık olmasına rağmen her yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur. Sadece kalp sorunu olan kişilerde değil, metabolik hastalıkların seyri sırasında da kalp yetmezliği gelişebilir.
Konjestif kalp yetmezliği komplikasyonları nelerdir?
Vücuttaki tüm organlar, kalp ve damarlar tarafından beslenir. Bu nedenle kalp yetmezliği olan kişilerde, tüm organların işlevlerinde bozulmalar meydana gelebilir. Beyin, böbrekler, akciğerler, karaciğer ve tüm sistem bu durumdan etkilenebilir. Bu nedenle tedavi, duruma bağlı olarak değişebilir. Örneğin, kalp yetmezliği sırasında böbrek yetmezliği gelişebilir ve bu durumda kalp yetmezliği için verilen ilaçlar değiştirilebilir. Kalp yetmezliği sırasında karaciğer problemleri de ortaya çıkabilir, bu da kan sulandırıcı ilaç dozunun ayarlanmasını gerektirebilir. Genel olarak kalp yetmezliği çeşitli komplikasyonlarla ilişkilendirilebilir, bu nedenle hastalığın izlemi ve tedavisi değişkenlik gösterebilir. Acil müdahaleler ve özel tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
Konjestif kalp yetmezliğinde pulmoner ödem nedir?
Konjestif kalp yetmezliğinde, vücut böbrekler aracılığıyla su tutarak kalbin vücut ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmaya çalışır. Ancak fazla su tutulduğunda, bu durum zarar vermekten ziyade fayda sağlar. Fazla su, vücutta birikir ve özellikle akciğerlerde biriktiğinde solunumu zorlaştırır. Bu duruma “pulmoner ödem” adı verilir.
Konjestif kalp yetmezliği sağ veya sol ne demek?
Kalp, sağ ve sol tarafları birlikte ve uyum içinde çalışan bir organdır. Bu nedenle kalp yetmezliğini kesin sınırlarla sağ veya sol olarak ayırmak mümkün değildir. Ancak belirli özelliklere göre sınıflandırma yapmak gerektiğinde, özellikle nefes darlığı belirginse, sol kalp yetmezliği vücutta sıvı birikimine yol açabilir. Ödeme dikkat çekiyorsa, sağ kalp yetmezliği daha belirgin olabilir.
Konjestif kalp yetmezliği kronik midir?
Kalp yetmezliği genellikle kronik bir hastalıktır. Kalp yetmezliğine neden olan faktörler tespit edilip tedavi edilirse, kalp yetmezliği iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda hastalığı tetikleyen faktörler bulunup tedavi edilene kadar, kalpte kalıcı hasar meydana gelebilir. Kalp hasar gördüğünde, etiyolojik faktör ortadan kaldırılsa bile kalp yetmezliği tamamen düzelmeyebilir.
Konjestif kalp yetmezliği genetik midir?
Kalp duvarlarının kalınlığına genetik olarak bağlı olan bazı kalp yetmezlikleri, zayıf kalp kaslarına sahip olan diğer kalp yetmezlikleri, ritim bozuklukları gibi kalp yetmezliği türleri vardır ve bunlar genetik geçişlidir. Ancak bu durum tüm kalp yetmezlikleri için geçerli değildir.
Kalp kaslarını güçlendirmek için ne yapmalı?
Kalp sağlığını korumak için sağlıklı besinler tüketmek ve kalp dostu egzersizler yapmak son derece önemlidir. Hareketsiz bir yaşam tarzı, obezite, yüksek tansiyon, alkol ve sigara kullanımı, insülin direnci gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Kalp kaslarını güçlendirmek için düzenli, hafif tempolu yürüyüşler yapmak tavsiye edilir. Yüzme, bisiklet sürme ve hafif tempolu yürüyüşler, kilo artışını önlemenin yanı sıra yüksek tansiyonun gelişimini geciktirebilir. Belirli aralıklarla yapılan kalp sağlığını destekleyen egzersizler, insülin direncini kontrol altına almak, kalp kaslarını güçlendirmek ve damar sertliği olan kişilerde kılcal damar gelişimine katkı sağlayabilir.
Kalp yetmezliği tamamen geçer mi?
Kalp yetmezliği, koruyucu ve önleyici tedavilerle yaşam boyu düzenli takip ve doktor kontrolünü gerektirir. Kronik hastalıkların kontrol altında tutulması büyük önem taşır.
Kalp yetmezliği olan hastanın nabzı kaç olmalı?
Genel olarak tansiyonun 130/80 mmHg’den düşük ve nabzın dakikada 60-70 atım arasında olması arzu edilen sağlıklı değerlerdir.
Kalp Yetmezliği Hastaları Ne Yememeli?
Kalp yetmezliği teşhisi konmuş bireylere, potasyum açısından zengin gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak, böbrek yetmezliği sorunu yaşayan kişilerin potasyum açısından zengin besinleri aşırı miktarda tüketmemeleri son derece önemlidir. İşlenmiş et ürünleri (sosis, salam vb.), konserve gıdalar, fast-food yemekler ve trans yağ içeren gıdalardan kaçınılmalıdır.
Genç yaşta kalp yetmezliği olur mu?
Genetik faktörlere, yaşam tarzına ve çevresel etmenlere bağlı olarak, kalp yetmezliği erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık genellikle ileri yaşlarda daha sık görülse de, genç yaşlarda da görülebilir.
Kalp yetmezliği kan tahlilinde çıkar mı?
Kalp rahatsızlıklarında, kan değerleri genellikle normalden farklılık gösterebilir. Ancak tanı koymak için ekokardiyografi gibi laboratuvar testlerine ek olarak ekokardiyografik incelemeler de gereklidir.