Boğazda ağrı ve şişliğin nedenleri nelerdir?
Son Güncelleme Tarihi : Ağustos 21, 2024
Boğaz, ağızdan başlayarak yemek borusu ve ana bronşa kadar uzanan tüp şeklinde bir vücut bölümüdür. Boğaz, çeşitli nedenlerden dolayı şişebilir ve ağrıyabilir. Boğaz şişliği genellikle boğazda ağrı ve yutma zorluğu ile birlikte ortaya çıkar.
Boğazda ağrı ve şişliğin nedenleri nelerdir?
Boğaz şişliğine eşlik eden belirtiler nelerdir?
Boğaz ağrısı ve şişliği için evde alınabilecek önlemler nelerdir?
Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
Boğazda ağrı ve şişliğin nedenleri nelerdir?
Enfeksiyonlar: Bu genellikle en yaygın nedenlerdendir ve sıklıkla virüslerle ilişkilidir. Soğuk algınlığı, farenjit ve grip gibi hastalıklarda boğazda şişme ve ağrı oluşabilir. Boğaz enfeksiyonlarında en sık görülen bakteri beta grubu streptokoklardır. Bunların tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Viral enfeksiyonlarda ise antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Mide Ekşimesi ve Mide Reflüsü: Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna ve ağza doğru geri kaçması durumudur. Mide reflünüz varsa aşağıdaki belirtileri görebilirsiniz:
Boğazda yanma
Ağzında ekşi bir tat
Sürekli geğirmek
Ses kısıklığı
Göğüs ağrısı
Kuru öksürük
Ağız kokusu
Alerjik Hastalıklar: Tozlar, akarlar, polenler, yedikleriniz, aldığınız ilaçlar, böcek ısırıkları veya sokmalar alerjilere neden olabilir. Alerji bazen deri döküntüleri ve kaşıntılar şeklinde ortaya çıkabilir, bazen de solunum yollarında belirtilere sebep olabilir. Alerjinin şiddetli bir formu olan anafilaksi durumunda ise ani başlayan boğazda şişlik hissi, nefes alma güçlüğü, hırıltı, öksürük, baş dönmesi, bayılma, karın ağrısı ve çarpıntı gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda hemen acil tıbbi yardım alınmalıdır.
Panik Atak: Panik atak sırasında boğazda tıkanma hissi ve çarpıntı yaşanabilir. Bununla birlikte aynı anda terleme, nefes darlığı, bulantı, baş ağrısı, titreme ve yoğun bir iç sıkıntı da hissedilebilir.
Guatr: Tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Guatr, boğazda şişlik, öksürük ve ses kısıklığına neden olabilir.
Boğaz şişliğine eşlik eden belirtiler nelerdir?
Boğazda ağrı veya kaşıntı hissi
Yutma veya konuşma ile kötüleşen ağrı
Yutma güçlüğü
Boyunda veya çene altında şişmiş ve ağrılı bezeler
Şişmiş ve kırmızı bademcikler
Bademcikler üzerinde beyaz-gri irin tabakası
Ses kısıklığı
Boğazda şişlik genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanır. Boğazınızda enfeksiyon varsa aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
Ateş
Öksürük
Burun akıntısı
Hapşırma
Vücut ağrıları
Baş ağrısı
Mide bulantısı veya kusma
Eğer hafif bir boğaz ağrısı ve şişliğiniz varsa, evde bazı önlemler alarak rahatlayabilirsiniz. Ancak boğaz şişliğiyle birlikte aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa mutlaka doktora gitmelisiniz:
Şiddetli veya bir haftadan uzun süren boğaz ağrısı
Yutma güçlüğü
Nefes almada zorluk
Ağzını açmada zorluk
Eklem ağrısı
Kulak ağrısı
Döküntü
38,3°C’nin üzerinde ateş
Tükürüğünüzde veya balgamınızda kan
Sık tekrarlayan boğaz ağrısı
Boynunuzda bir yumru
İki haftadan uzun süren ses kısıklığı
Boynunuzda veya yüzünüzde şişme
Boğaz ağrısı ve şişliği için evde alınabilecek önlemler nelerdir? Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
Yukarıda belirttiğimiz ciddi belirtiler yoksa veya doktora gittiğinizde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğiniz söylendiyse, doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında evde şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
Tuzlu Su ile Gargara Yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz, boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde birkaç kez tekrarlamak önerilir.
Pastil Emme: Pastiller reçetesiz satılır. Emilerek kullanılır. Kullanıldığında boğazda ferahlama hissi uyandırır. Ağrıyı hafifletici özelliklere sahiptir. Günde 2-3 defa alabilirsiniz.
Ağrı Kesici Kullanmak: 6 saat aralarla parasetamol grubu bir ağrı kesici kullanmak boğaz ağrınızı ve yutma güçlüğünüzü hafifletecektir.
Ballı Çay İçmek: Balla tatlandırılmış ılık çay, boğazdaki tahrişi gidermeye yardımcı olur. Balı doğrudan yiyebilirsiniz ya da yeşil çayla birlikte tüketebilirsiniz. Yeşil çay, antibakteriyel, ağrı kesici ve zengin antioksidan kaynağı olarak iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Ekinezya ve Adaçayı: Ekinezya ve adaçayı balla tatlandırılıp tüketildiğinde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Bol Su İçmek: Susuz kaldığınızda ağzınızdaki tükrük azalır. Tükrük, ağız içini ve boğazı temizleme ve yumuşak tutma özelliğine sahiptir. Ağzınız kuruduğunda durumunuz daha da kötüleşebilir. Bu nedenle bol sıvı almalısınız. Suyun yanında taze sıkılmış meyve suları, çay ve çorba tüketebilirsiniz. Hastalık döneminde kafein ve alkolden uzak durmak gerekir.
Havayı Nemlendirmek: Havayı nemlendirmek, şişmiş burun ve boğazınızı yumuşatarak daha rahat nefes almanızı sağlar.
Buharlı Duş Almak: Evde nemlendirici cihaz yoksa duşa girip sıcak su buharı soluyabilirsiniz. Bu yöntem de burun ve boğazınızı rahatlatacaktır.
Daha Yüksek Yastıkta Yatmak: Daha yüksek yastıkta yatmak, tıkalı burun ve şiş boğazınız nedeniyle zorlaşan nefes almanızı rahatlatacaktır. Bu şekilde ağzı açık uyuma ihtimaliniz azalacaktır.
Papatya Çayı: Papatya çayı doğal bir yatıştırıcıdır. Boğaz ağrısını gidermek için uzun zamandır kullanılmaktadır. İltihap azaltıcı, antioksidan ve ödem giderici etkileri vardır. Bu haliyle boğaz şişliğine iyi gelebilir. Papatya buharı solumak da solunum yollarını rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Nane: Nane nefesi tazeleme özelliğine sahiptir. Seyreltilmiş nane yağı spreyleri boğaz ağrısını hafifletir. Nane, müküsü azaltır, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Aynı zamanda anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.
Karbonatla Gargara: Tuzlu suyun içine atılan az miktarda karbonat, boğazdaki ağrı ve şişlik hissini azaltabilir. Gargara suyunu yutmamak gerekir. Bu çözelti bakterilerin ölmesini kolaylaştırır. Genel olarak önerilen hazırlama şekli: 1 bardak ılık su, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu ve 1/8 çay kaşığı tuz.
Çemen Otu: Yapılan araştırmalar çemen otunun mikrop öldürücü özelliği olduğunu göstermiştir. Çemen otu çayı tüketebilirsiniz.
Hatmi Kökü: Hatmi kökü kaynatılıp çay olarak tüketilebilir. Şeker hastaları bu çayı kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Meyan Kökü: Meyan kökü uzun yıllardır boğaz iltihaplarında kullanılmaktadır. Suyla karıştırılıp gargara yapılabilir veya pastil şeklinde kullanılabilir. Hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi doğal bir antibakteriyeldir. Asidik yapısı nedeniyle, boğazdaki mukusun parçalanmasına ve bakterilerin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Suyla seyreltilerek gargara şeklinde kullanılabilir.
Sarımsak: Sarımsak doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir. Enfeksiyonlarla mücadele yeteneği ile bilinen bir organosülfür bileşiği olan allisin içerir. Yapılan çalışmalar düzenli olarak sarımsak kullanmanın soğuk algınlığı virüsünün önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Acı Biber veya Acı Sos: Genellikle ağrı kesici olarak kullanılan acı biber, ağrı reseptörlerini bloke ettiği bilinen doğal bir bileşik olan kapsaisin içerir. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, ılık su ve bal ile karıştırılmış acıyı yutmak boğaz ağrısını hafifletebilir.
Limon Suyu: Limon suyu soğuk algınlığı veya grip sırasında ortaya çıkan boğaz ağrısını azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir. Limon, C vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar içerir. Bu bileşikler iltihapla savaşır. Limon aynı zamanda ağızda tükrük miktarını artırır.
Zencefil Kökü Çayı: Zencefil, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek antibakteriyel ve antienflamatuar etkileri olan bir baharattır. Bazı laboratuvar çalışmaları, zencefil ekstraktının solunum yolu hastalıklarına neden olan bazı bakteri ve virüsleri öldürebildiğini bulmuştur. Akciğer hastalığı olan tüberkülozlu kişilerde iltihabı da azaltabildiğine dair iddialar vardır. Zencefil çayı tarifi: taze zencefil kökü rendelenir, 1 lt kaynamış suya katılır, 10 dakika beklenir. Daha sonra içine limon suyu ve bal katılarak içilir.
Tarçın: Tarçın, yüksek antioksidan içeriğe sahip kokulu ve lezzetli bir baharattır. Ayrıca antibakteriyel faydaları vardır.
Tavuk Suyu Çorba: Tavuk çorbası, bilinen doğal bir soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı ilacıdır. Aynı zamanda insanların hasta olduklarında daha fazla sıvı almasını sağlayan konforlu bir besindir. Çorbayı sarmısak ekleyerek tüketmek daha faydalıdır.