Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Blog Image

Bel ağrısı nedir? Bel ağrısına ne iyi gelir? 

Bel ağrısı, doktor muayenelerinin sık nedenlerinden biridir ve iş gücü kaybının en yaygın sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkar. Genellikle ağır nesnelerin kaldırılması sırasında yapılan ani hareketler sonucu ya da zayıf vücut mekaniğine bağlı kas gerilmeleri ve burkulmalar gibi yaralanmalarla ortaya çıkar. Bel ağrısı ayrıca omurilik kanseri, disk yırtılması veya fıtık, siyatik, artrit, böbrek enfeksiyonları veya omurga enfeksiyonları gibi bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Bel ağrısının tedavisi, tanı konulan veya şüphelenilen özel bir nedene göre planlandığında en iyi sonuçlar elde edilebilir. Akut bel ağrısının başlangıcında, özellikle bel bölgesinin zorlanmasından kaynaklanan durumlarda, evde uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri faydalı olabilir.

Bel ağrısı nedir?
Bel ağrısı neden olur? 
Bel ağrısı nedenleri nelerdir? 
Bel ağrısına ne iyi gelir? 
Bel ağrısı nasıl geçer? 

Bel ağrısı, doktor ziyaretlerinin oldukça sık rastlanan bir nedenidir ve iş kaybına yol açan yaygın problemler arasında yer alır. Sıklıkla ağır nesnelerin kaldırılması sırasında yapılan ani hareketler veya zayıf vücut mekaniğinden kaynaklanan kas burkulmaları ve zorlanmalar sonucu meydana gelir. Bel ağrısı, omurilik kanseri, disk yırtılması veya fıtık, siyatik, artrit gibi belirli hastalıkların yanı sıra böbrek ya da omurga enfeksiyonlarının da bir sonucu olabilir. Bel ağrısının tedavisi, tanısı konulan veya şüphelenilen spesifik bir nedene göre planlandığında en iyi sonuçlar alınabilir. Akut bel ağrısının başlangıcında, özellikle bel bölgesinin zorlanmasından kaynaklanan durumlar için evde uygulanan tedavi yöntemleri faydalı olabilir.

Bel ağrısı nedir?

Bel ağrısı, ya da tıbbi adıyla lumbago, bel bölgesinde meydana gelen çeşitli ağrıları ifade eden genel bir terimdir. Erişkinlerin yaklaşık %80’ini etkileyen ve iş gücü kaybına neden olan yaygın bir sağlık problemidir. Bel ağrısı, aniden başlayan şiddetli bir ağrı şeklinde olabileceği gibi, sürekli ve hafif bir ağrı şeklinde de ortaya çıkabilir.

Bel ağrısı neden olur? 

Bel bölgesi ya da lumbal bölge, yapısal destek, hareket ve vücudun bazı bölümlerinin korunmasında önemli işlevlere sahiptir. Bel ağrısının sebepleri arasında omurga kemikleri, omurlar arasındaki diskler, omurga çevresindeki bağlar, omurilik ve sinirler, bel etrafındaki kaslar, karın içi organlar ve bel bölgesini kaplayan cilt sayılabilir. Ayrıca fazla kilo da bel ağrısına neden olabilir. Obezite cerrahisi sonrası kilo veren hastalarda bel ağrısında azalma görülebilmektedir. Kiloya bağlı bel ağrısı yaşayan hastalar, tüp mide ameliyatı ve bu ameliyatın maliyeti hakkında bilgi almak isteyebilirler.

Bel ağrısı nedenleri nelerdir? 

Bel ağrısının nedenleri arasında en yaygın olanları belin zorlanması, sinir tahrişi, omurilikten çıkan sinir köklerinde sorunlar, kemik ve eklem problemleridir.

Belin Zorlanması: Beli zorlama, bölgedeki bağların, tendonların veya kaslarının gerilmesi sonucunda meydana gelen bir yaralanmadır. Bu, bölgedeki yumuşak dokuların gerilmesine ve ilgili yapılarda mikroskobik yırtılmalara neden olabilir. Bel ağrısının en sık nedenlerinden biri olarak kabul edilir.

Sinir Tahrişi: Bel bölgesinde omurgadan çıkan sinirler, omurilikteki köklerinden cilt yüzeyine kadar herhangi bir yerde mekanik basınç nedeniyle tahriş olabilir. Bu koşullar arasında disk hastalığı, kemiklerdeki problemler ve zona enfeksiyonuna bağlı sinirlerin iltihaplanması bulunur.

Lomber Radikülopati: Lomber radikülopati, bel bölgesi omurları arasındaki disklerin zarar görmesinden kaynaklanan sinir tahrişidir. Diskin hasar görmesi, diskin dış halkasında aşınma ve yıpranma, travmatik yaralanma veya her ikisinden kaynaklanabilir.

Kemiklerin Baskı Yapması: Bel omurlarının yer değiştirmesi veya genişlemesi ile sonuçlanan herhangi bir durum, bitişik omurilik ve sinirler için boşluğu sınırlayabilir.

Kemik ve Eklem Koşulları: Bel ağrısına yol açan kemik ve eklem koşulları; doğumsal kusurlar, aşınma, yıpranma, yaralanma ve eklem iltihabından kaynaklanabilir. Bel ağrısının en yaygın doğumsal nedenleri skolyoz ve spina bifida’dır. Skolyoz, omurganın yana doğru eğriliğini ifade ederken, spina bifida, omurgada açıklıkla karakterize edilen bir doğum kusurudur. Ayrıca bel omurgası ve sakrum adı verilen kemiğin tepesini etkileyebilirler.

Kemik ve Eklem Hasarı: Bel omurlarında ve sakrumda kırıklar, özellikle osteoporozu olan yaşlı insanlarda ve uzun süre kortizonlu ilaç kullananlarda sık görülür. Bu kişilerde çok hafif fiziksel stres, ayakkabı bağlarını bağlamak gibi, kırıklara neden olabilir.

Artrit: Spondiloartropatiler, bel ve kalça eklemlerini etkileyebilen iltihabi artrit tipleridir. Bu artrit türleri arasında reaktif artrit (Reiter hastalığı), ankilozan spondilit, psoriatik artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı artriti bulunur.

Bel ağrısına ne iyi gelir? 

Bel ağrısı, bir kişinin işini ve kişisel yaşamını önemli ölçüde etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Neyse ki, bel ağrısını hafifletmek için evde yapılabilecek birçok uygulama vardır.

Egzersiz: Bel ağrısı çekince ayağa kalkmak ve hareket etmek zor olabilir. Bununla birlikte, kısa bir yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif derecede başka bir spor aktivitesi sıklıkla bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, gergin kasları gevşetir ve beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salınımını uyarır. Kronik bel ağrısı sorunu yaşayanlar, kasları esnek ve güçlü tutmaya yardımcı olmak için kuvvet ve germe egzersizleri içeren düzenli bir egzersiz programına başlamayı düşünebilirler. Düzenli egzersiz, gergin ve zayıf kaslardan kaynaklanan bel ağrısının tekrarlamasını engelleyebilir.

Sıcak ve Soğuk Uygulama: Araştırmalar, bel ağrısından kurtulmanın en etkili yollarının sıcak ve soğuk uygulama olduğunu göstermiştir. Belin zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısı için yaralanmadan hemen sonra bölgeye buz uygulamak yararlı olabilir. Bir havluya sarılı buz torbası ağrıyan bölgeye uygulandığında, yaralanmaya bağlı gelişen akut iltihaplanma azalabilir. Soğuk ayrıca ani ve yoğun bel ağrısını hafifletebilir. Uygulama sırasında cildi korumak için buz bir havlu veya bezle sarılmalıdır. Bir seferde en fazla 20 dakika süreyle uygulama yapılması önerilir. İlk 48 saat boyunca soğuk uygulanmalı, sonrasında ise sıcak uygulama daha faydalı olabilir. Cildi yakmamak için sıcaklık ayarı doğru yapılmalıdır.

Germe Hareketleri: Çeşitli germe hareketleri bel ve sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aşağıda yer alan her bir germe uygulaması 30 saniye boyunca veya kişi kendini rahat hissettiği sürece devam ettirilmelidir:

Ayak parmaklarına dokunma: Ayak parmaklarına ulaşmak için öne doğru eğilmek, uyluğun arka kısmındaki kasları germeye yardımcı olabilir.
Kobra duruşu: Yüz üstü yatış pozisyonunda uzanırken ellerden destek alarak göğüs ve baş tavanı görecek şekilde kaldırılabilir.

Çocuk duruşu: Diz çökme pozisyonunda oturarak baş öne doğru uzanabilir ve kollar başın önüne uzatılabilir.

Ergonomi: Çalışma alanı omurga sağlığını korumak için ergonomik olarak tasarlanmalıdır. Bu şekilde kişi, bilgisayar monitörünü görmek veya fareyi kullanmak için öne doğru eğilmek veya kambur oturmak zorunda kalmaz. Ayrıca beli destekleyen ve ayakların yere sağlam basmasını sağlayan bir masa ve sandalye kullanılmalıdır.

Düşük Topuklu Ayakkabılar Giymek: Omurga ve bel sağlığını korumak için yüksek topuklu ayakkabı kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yerine 2,5 santimetreden daha düşük topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Çünkü yüksek topuklu ayakkabılar, dengesiz bir duruşa neden olabilir ve bel omurları üzerindeki baskıyı artırarak omurga sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Bel ağrısı nasıl geçer? 

Bel ağrısından kurtulma amacıyla tercih edilebilecek çeşitli tamamlayıcı tıp tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedaviler şunları içermektedir:

Akupunktur: Son derece ince ve sterilize edilmiş iğnelerin vücuttaki belirli noktalara batırılmasıyla enerjinin serbest bırakılma prensibine dayanan bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. Bel ağrısıyla başa çıkmada faydalı olabilir.

Spinal Manipülasyon: Bu alanda eğitimli profesyoneller tarafından gerçekleştirilen ve omurga hizalamasını düzeltmek için vücuda doğrudan basınç uygulanmasıyla yapılan bir uygulamadır.

Masaj: Fizyoterapist tarafından ağrıyan kasları gevşetmek için yapılan masaj uygulaması.

Yoga ve Tai Chi Gibi Hareket Terapileri: Sırt kaslarının gerilmesine ve güçlenmesine yardımcı olabilir.

PRP (Platelet-Rich Plasma) Tedavisi: Kişinin kendi kanından elde edilen trombosit bakımından zengin kan ürününün tedavi planlanan bölgeye enjekte edilmesi yoluyla uygulanır. Özellikle disk hastalığına bağlı bel ağrılarında etkili sonuçlar elde edilebilir. PRP enjeksiyonları, omurlar arasındaki disklerdeki hasarın iyileşmesini hızlandırır.

Proloterapi Enjeksiyonları: Proloterapi, dekstroz veya benzeri tahriş edici bir ajanın enjekte edilmesi yoluyla vücudun doğal mekanizmalarını kullanarak hücre büyümesini ve doku iyileşmesini hızlandırmayı amaçlayan bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. Kronik bel ağrısını tedavi etmek için 50 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Enjeksiyonların etkisini maksimize etmek için proloterapi sıklıkla spinal manipülasyon, egzersiz ve kortikosteroid enjeksiyonları gibi diğer yöntemlerle birleştirilir.